'

EKSKLUZIVNO Donosimo koja velika svjetska zvijezda nastupa za doček na Stradunu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivana Ivanovic / Grgo Jelavić / Pixsell
U Dubrovniku bi za Doček Nove godine trebao nastupiti Zucchero, talijanska rock zvijezda, doznaje Dubrovački dnevnik. Osim njega, u novogodišnjem programu će nastupiti i Toni Cetinski.

Adelmo Fornaciari, poznatiji kao Zucchero, talijanski je rock glazbenik, a njegove najpoznatije pjesme su Baila (Sexy Thing) i Senza una donna. 

Zucchero je karijeru započeo 1970-ih, pa se s različitim grupama pokušavao probiti u talijanskom svijetu glazbe. Nakon nekoliko pokušaja, skrasio se u grupi pod imenom "Taxi" s kojom je 1981. godine osvojio glazbeni festival u Castrocarou. Na poznatom Sanremo festivalu pojavio se 1982. godine s pjesmom "Una notte che vola via" te 1983. godine s pjesmom "Nuvola" na "Festivalu dei Fiori". Njegov prvi album "Un po' di Zucchero" izašao je iste godine te je doživio nenadani uspjeh.

U Kaliforniju se preselio 1984. godinu gdje se sastaje s talijanskim glazbenim producentom Corradom Rusticiem, s kojim sklapa suradnju. Rezultat te suradnje viđen je već sljedeće godine kada Zucchero sklapa posao s basistom Randyem Jacksonom s kojim radi album "Zucchero & The Randy Jackson Band" iz kojeg proizlazi pjesma "Donne" koja postaje hit u Italiji.

Iako "Zucchero & The Randy Jackson Band i Rispetto" postaje veliki komercijalni uspjeh, album "Blue's" iz 1988. godine postaje najprodavaniji album u povijesti Italije ikada te Zucchero postaje slavan čak i izvan Italije. 1989. sa svojim bendom Zucchero radi album "Oro incenso e birra" u Memphisu. Taj album, koji je nadahnut američkom soul glazbom je čak uspio pribaviti jednog od najboljih gitarista svijeta Erica Claptona koji se rado odazvao Zuccheru. Taj album je jedan od najuspješnijih u Zuccherovoj karijeri.

Nakon prodaje dvaju albuma u milijunskim primjerima Zuccheru nije bilo teško sklopiti glazbenu suradnju s mnogim poznatim glazbenicima svijeta, pa je tako radio s Joe Cockerom, Stevie Ray Vaughanom, Eric Claptonom i Miles Davisom. 

 Između 1991. i 1993. godine Zucchero je nastavljao snimati duete s poznatim svjetskim glazbenicima pa je tako snimio duete sa Stingom, Lucianom Pavarottiem, mladim Andreom Bocelliem, Elthonom Johnom, Brianom Mayom i ostalima.

1992. godine nastupio je s ostalim zvijezdama na koncertu u povodu smrti frontmena Queena Freedia Mercurya. Kasnije je snimio ponovno album zvan "Miserere" na kojem se pojavio Bono Vox iz grupe U2 u duetu s Zuccherom. Svirao je i na 25. godišnjici Woodstocka. Tokom godina Zucchero je napravio mnogo svjetski poznatih albuma koji su se prodavali u milijunskim primjercima.

Popularni Članci