DURA: Dubrovnik prvak u smart city projektima

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: , Goran Stanzl/PIXSELL
U sklopu projekta Poslovnog dnevnika, koji promovira izvrsnost i inovativnost rješenja implementiranih u hrvatskim gradovima, Grad Dubrovnik za projekt Smart City Dubrovnik 2020 nagrađen je u kategoriji „Pametnija zajednica.“ Projekt objedinjuje više ICT rješenja te je odabran u konkurenciji od 60 prijavljenih općina i gradova.

Na završnoj svečanosti u Zagrebu, održanoj 11. studenog 2015. godine., nagrada je uručena direktorici DURA-e Andrei Novaković koja je tom prigodom rekla :

„Zahvaljujem se organizatorima na nagradi te Gradu Dubrovniku na podršci i financijskoj potpori kojom će se projekt nastaviti i u 2016. Potičemo mlade inženjere da ostanu u Dubrovniku i svima dajemo šansu da doprinesu razvoju lokalne zajednice kroz pametna rješenja, a nagrada je dokaz da u tome uspijevamo. Dogodine se nadamo još jednoj!"

Projekt koordinira i provodi Dubrovačka razvojna agencija DURA u suradnji s lokalnom zajednicom, udrugama, tvrtkama, sveučilištima, nacionalnim, regionalnim i europskim partnerima.

Projekt „Pametni gradovi ­- gradovi budućnosti“ osmišljen je i pokrenut u suradnji Udruge gradova, Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske i Poslovnog dnevnika kako bi promovirao izvrsnost i inovativnosti “smart city” i srodnih inicijativa implementiranih u hrvatskim gradovima, ali i istaknuo nužnost podizanja opće svijesti javnosti oko važnosti razvoja novih tehnoloških, organizacijskih i logističkih rješenja usmjerenih na poboljšanje kvalitete života stanovnika hrvatskih gradova.

Kako bi se mogli natjecati, potencijalni sudionici morali su biti predstavnici hrvatskih gradova ili pak predstavnici drugih poslovnih i administrativnih tijela osnovanih ili u vlasništvu gradova te nominiranih s njihove strane. Procjena projekata trajala je od 1. lipnja do 1. listopada 2015.

U stručnom žiriju bili su Davor Brčić (Fakulteta prometnih znanosti, Zagreb), Nedjeljko Perić (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb), Mislav Ante Omazić (Ekonomski fakultet, Zagreb), Ivan Koprić (Pravni fakultet, Zagreb) te predstavnici UNDP­-a, Poslovnog dnevnika i Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske. Projekti su bodovani od 1 do 10, finalni rezultat zbroj je individualnih ocjena članova žirija dodijeljenih svakom pojedinom projektu, a ocjenom od 1 do 10, unutar svakog projekta, vrednovale su se tri ključne točke svakog projekta: inovativnost, socijalni impakt te primjenjivost u drugim područjima. Pobjednici, osim certifikata, dobivaju i pravo jednogodišnjeg korištenja logotipa ‘Pametniji grad 2015.’ za vlastite potrebe te za marketinške kampanje.

Uz Grad Dubrovnik, nagradu su dobili i Grad Rijeka za poduzetnički Startup inkubator, grad Koprivnica za projekt Civitas Dynamo koji promiče elektromobilnost, grad Pleternica za vlastitu mini elektranu te Jastrebarsko za aplikaciju e-ceste kojom se učinkovitije održavaju gradske prometnice.

Popularni Članci