Dubrovkinja je bila prva žrtva agresije na Sarajevo

Autor: Petar Ipšić
Danas se u Sarajevu sjećaju prvih žrtava agresije na Bosnu i Hercegovinu – Dubrovkinje Suade Dilberović koja je stradala prije 22 godine uz Olgu Sučić. Njima u čast održana je tradicionalna Univerzitetska biciklijada.  

Obilježavanju tragične smrti tadašnje 24-godišnje apsolventice Medicinskog fakulteta u Sarajevu prirdružile su se i potpredsjednice dubrovačkog Gradskog vijeća Olga Muratti i Matija Čale Mratović.

-'U svemu ima jako puno simbolike. Dubrovnik i Sarajevo su prijateljski gradovi, a prva žrtva bila je naša sugrađanka, mladi život ostavila je u vašem gradu. Drago mi je da mi je pripala čast i da možemo danas odati počast toj, ali i svom drugim žrtvama, koje su pale za slobodu Sarajeva', rekla je Olga Muratti za Sens Servis agenciju.

Suada Dilberović bila je studentica pete godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu, a ubijena je zajedno sa 34-godišnjom službenicom Skupštine Bosne i Hercegovine Olgom Sučić na tadašnjem sarajevskom Mostu Vrbanja, 5. travnja 1992. Imala 24, a Olga Sučić 34 godine.

Suada Dilberović bila je prva žrtva opsade Sarajeva i smatra se prvom žrtvom rata u Bosni i Hercegovini od 1992 - 1995. godine.

Izvor: Avaz.ba, Klix.ba, Abc.ba

Popularni Članci