NAGRAĐEN DUBROVAČKI ARHITEKT Ova vila na Sv. Jakovu je najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: IVANISIN. KABASHI. ARHITEKTI, društvene mreže
Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. otvorena je u subotu u na Pantovčaku, a otvorio je predsjednik Zoran Milanović.  

Nagradu "Drago Galić" za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture dobili su Hrvoje Njirić i Iskra Filipović za kuću "Petrova 140" te Dubrovčanin Krunoslav Ivanišin, Lulzim Kabashi i Iva Ivas za "Vilu u pogledu" na Svetom Jakovu.

Podsjetimo, nagrada je dodijeljena i projektu Studentskog doma Dubrovnik za najuspješnije arhitektonsko stvaralaštvo u 2020. Autori projekta su Tino Franić, Vanja Rister i Ana Martinčić Vareško.

U obrazloženju žirija piše kako je ova obiteljska kuća "najelastičniji arhitektonski genre na kojem su mogući svi ekstremi stvaranja prostora".

"Ova kuća predstavlja jednu od mogućih krajnosti. Višerazinski volumen, utisnut u stijenu, svoju pojavnost oblikuje topografijom krovova i prepletom plavičastih refleksija na staklenim trakama ograda i pročelja. Kuća se ne sastoji od spavaćih i dnevnih soba, nego mnoštva mjesta umreženih u prostornu petlju interijera i eksterijera bez vidljive granice među njima. Poput Loosovih vila, i ova je stvorena od složenih kretanja i skretanja, spuštanja i uspinjanja te posljedično snažnih doživljaja prostora. Dok Loos obgrljuje privatnost svojih vila krutom i neutralnom kutijom, ovdje pak more u dodiru s nebom, otok Lokrum i zidine Grada postaju njene stvarne granice. Mediteranski reumplan." - piše u obrazloženju žirija.

V.S.

Popularni Članci