'DUBROVČANI ZNAJU REĆI DA SU BOLJI NEGO U ŽELJA' Jeste li znali kako prave sarajevske ćevape u somunu možete probati na Pločama?

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović

'Jesi li probao prave, bosanske ćevape?', obično je pitanje koje uslijedi nakon što jedan prosječan Dubrovčanin kaže kako je posjetio Mostar, Sarajevo ili neki drugi grad u Bosni i Hercegovini.

Jer 'pravi bosanski ćevapi' nešto su što svakako treba probati i u njima rado uživaju stanovnici cijele regije. Međutim, više nema potrebe za trošenjem goriva ni vremena kako bi se uživalo u ovoj poznatoj deliciji u nekom od gradova BiH jer ih jedan Sarajlija priprema u Dubrovniku.

Riječ je o Arminu Hadžiću, vlasniku street wok bara 'Snogu' na Pločama koji je u bogatoj ponudi azijskih delicija pronašao i mjesta na najpoznatiju bosansku. Ovu ideju su vrlo brzo prepoznali i Dubrovčani koji su se i danas okupljali u njegovom baru.

Ekipa Dubrovačkog dnevnika, nakon što se i sama uvjerila u kvalitetu ćevapa, posjetila je 'Snogu' kako bi porazgovarala s vlasnikom, a za obližnjim stolom trojica su zadovoljnih Dubrovčana čitateljima poručila kako su ćevapi odlični, nakon što su dovršili svoje 'desetke'. Nažalost, bili su previše sramežljivi za fotoaparat, ali su svakako imali želju prenijeti svoje pozitivne dojmove.

„Recept sam dobio od jednog poznatog sarajevskog ćevabdžije i po njemu radim. Počeo sam polako, malo po malo, bez neke velike reklame i pokazalo se kao dobra ideja. Ljudi dolaze, jedu i hvale ih, a što je najbitnije od svega, unijeli smo sarajevski štih,“ izjavio je vlasnik.

Njegove ćevape Dubrovčani obožavaju, a često znaju kazati kako su 'bolji nego u Želja', mada, kako kaže, uvijek ima mjesta za doradu.

„Razmišljamo i o otvaranju podružnice naše tvrtke u vidu jedne ćevabdžinice,“ otkriva Hadžić.

Iza odličnog okusa, naravno, stoji dobro čuvani recept i upravo je to ono što sarajevske ćevape koji se nude u wok baru 'Snogu' izdvaja u odnosu na ostale koji se prodaju po većini dubrovačkih fast foodova, pizzerija i restorana.

Goran Mratinović


„Kad se zaista bavite ćevapima, onda je to malo drugačije. Nije to samo – idemo kupiti ćevap i raditi ga. Ima tu more faza prije samog prženja. Oni moraju malo odstajati, treba imati pravi somun i niz drugih stvari koje moraš odraditi, ali ih ne možemo i nećemo otkrivati. Postoji dosta koraka koje treba napraviti kako bi u konačnici gost mogao reći kako je jelo odlično,“ rekao je Hadžić.


Iako ih u prvom redu preferiraju domaći, rado ih kušaju i turisti. Kako kaže Hadžić, obično dolaze kako bi probali azijsku hranu, a onda vide ćevape na nečijem pjatu i pitaju što je to te naruče. Kad probaju, u pravilu se oduševe.


Danas su u njima uglavnom uživali domaći što je dokaz kako i Dubrovčani vole konzumirati bosansku kuhinju, bez obzira na to što se pojedinci 'prave Englezi' i znaju kazati kako navedeno jelo nije specifično za naše, primorsko područje. Slično je, u početku, razmišljao i sam Hadžić, ali je praksa pokazala suprotno.

„Mene osobno je jedan prijatelj nagovorio na uvrštavanje ćevapa u ponudu. Rekao mi je – hajde, ubaci ćevape. Priznajem, bio sam malo skeptičan. Rekao sam - imam wok, što će mi ćevapi, nekako mi to ne ide. Međutim napravio sam sebi da ih probam pa mi se vidjelo, radio prijateljima, i njima se svidjelo pa sam ih odlučio ponuditi. Sada, u zimskom periodu, naši uglavnom jedu ćevape i ne mogu kazati kako smo ćevabdžinica, ali blizu smo,“ izjavio je vlasnik.

Inače street bar 'Snogu' nudi porcije od pet i od 10 ćevapa u somunu, s lukom, ajvarom ili pravom kajmakom iz Sarajeva, a sam postupak pripreme je onakav kakav se radi u Sarajevu. Za sve one koji i preko zime drže dijete, tu je i dalje širok izbor azijskih jela rađenih na woku.

Goran Mratinović

Popularni Članci