Dubrovački student Orsat Juraj Spajić o Siriji iz prve ruke

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Orsat Juraj Spajić, student Sveučilišta u Dubrovniku i volonter Informadura je održao predavanje “Istina o Siriji – Iz prve ruke” u Centru za mlade. Predavanje je organizirao Informadur, Centar za mlade grada Dubrovnika.

Student diplomskog studija Mediji i kultura društva sanjao je o odlasku na Bliski Istok još otkad je počeo istraživati ratno stanje u Siriji 2011. godine. Krajem prošle godine mu se ukazala prilika da mu se san ostvari te se odlučio otputovati nakon odrađene turističke sezone. Situaciju na Bliskom Istoku sad je mogao vidjeti iz prve ruke. Posjetio je nekoliko gradova kao što su Damask, Alep, Homs i Tartus. Zahvaljujući fotografijama koje je fotografirao za vrijeme svog boravka uspio je dočarati atmosferu u Siriji koja je malo drukčija od slika koje inače vidimo u medijima.

Naime, Orsat je na predavanju spomenuo manipulaciju medija o situaciji na Bliskom Istoku te smatra da izvještavanja nisu istinita. Slike koje je Orsat pokazao na predavanju izvlače na površinu lijepe momente, normalan život i očuvane građevine koje se ne mogu vidjeti tek tako u medijima. Videozapisima o takozvanim bijelim kacigama je pokazao propagandnu priču i zapravo se radi o teroristima, a ne o spasiteljima civila. Lokalno stanovništvo je opisao kao izrazito gostoljubivo i velikodušno koje je itekako zadovoljno svojim predsjednikom al-Asadom.

Nakon predavanja dubrovački student je odgovarao na pitanja znatiželjne publike te je napomenuo da se radi o vrlo kompleksnoj temi koju je potrebno jako puno proučavati.

Popularni Članci