DUBROVAČKI POLITIČARI O ŠUICI Evo kome je 'top level', a koga žalosti njezino imenovanje

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: DD
Dubravka Šuica, hrvatska kandidatkinja za novu europsku povjerenicu u Komisiji, bit će potpredsjednica Europske komisije zadužena za demokraciju i demografiju.  Vijest je to stara nekoliko dana, ali zanimljivo je čuti što o Šuici misle dubrovački političari, njezine kolege.

Dubrovački dnevnik pitao je Katarinu Doršner (HDZ), Tatjanu Šimac Bonačić (SDP), Marinu Vučković Matić (HNS), župana Nikolu Dobroslavića, bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića i Željka Raguža (DUSTRA) o navedenom imenovanju Šuice, njihovim iskustvima s njom, te potencijalnom značenju ovog imenovanja za sami Dubrovnik.

DORŠNER: EUROPA JE PREPOZNALA NJENU MANIRU STAROG DUBROVNIKA

Katarina Doršner česitala je Šuici i zaželjela joj je puno uspjeha na dobrobit Hrvatske, Europe i svijeta.

- Ovo je ogroman uspjeh hrvatske diplomacije i politike. Uspjeh je to i za Grad Dubrovnik i dokaz kontinuteta uspješne politike dubrovačkog HDZ-a, kojem je gospođa Šuica puno doprinjela, naročito u razvitku demokracije poslijeratnog vremena. - rekla je Doršner.

dorsner

- Ona je razborito s građanskom hrabrošću postavljala dobre međuljudske odnose među stanovništvom Grada u maniri diplomacije starog Dubrovnika i humanosti. Europa je to prepoznala i po riječima predsjednice Europske komisije  gospođe Ursule von der Leyenvan, gospođa Šuica može puno doprinijeti  europskim dostignućima, razvoju demokracije i rješenju demografskih pitanja koja su zapravo najbitnija za opstanak EU vrijednosti. U tom smislu čestititam predsjedniku Vlade gospodinu Andreju Plenkoviću, Vladi RH na uspjehu jer smo zaista postali akteri razvoja u Europi, a u čemu je Dubrovnik oduvijek prednjačio. Ovo je dokaz da biti gradonačelnik Dubrovnika znači i biti gradonačelnik Europe.  - rekla je Doršner.

- Čestitam i Hrvatskoj demokratskoj zajednici koja je iznjedrila gospođu Dubravku Šuicu, a sad i gospodina Mata Frankovića. Ponosimo se s njima i bit ćemo im podrška. - objasnila je Doršner. 

ŠIMAC BONAČIĆ: ČESTITAM ŠUICI, ALI KOLIKO JE U HDZ-U MOGLA NAUČITI O DEMOKRACIJI I DEMOGRAFIJI?

Šuici je čestitala i Tatjana Šimac Bonačić.

- Kao žena i Dubrovkinja čestitala bih Dubravki Šuici na izboru i za potpredsjednicu Europske komisije te voditeljicu resora demokracije i demografije. Naravno da bih bila sretnija da je tu netko iz moje političke opcije. Ipak, Šuica to iskustvo iz Hrvatske nije mogla ponijeti. Niti iz Hrvatske niti iz svoje stranke.  - riječi su Šimac Bonačić.

- Što se tiče demokracije, vidimo stalna istraživanja mišljenja građana, bilo putem nevladinih organizacija ili Fakulteta političkih znanosti, koja govore da imamo nisko zadovoljstvo funkcioniranjem demokracije u Hrvatske. Tek je oko 30 posto zadovoljnih. Što se tiče demografije, izborni program HDZ-a se bazirao na demografiji, osnovali su i to ministarstvo. Ali, i tajnik tog ministarstva na odlasku je rekao kako nikad nije bilo gore stanje u Hrvatskoj po pitanju demografije. Što se ostvarilo od strateških demografskih poteza? Vrlo malo ili ništa. - rezonira Šimac Bonačić.

simac bonacic

- Zato kažem da Šuica iskustvo nije mogla ponijeti iz Hrvatske niti iz svoje stranke, ali držim da se radi o vrijednoj političarki, koja se pokazala i dokazala svojim radom, svojom aktivnošću u Europarlamentu, baš kao i naša najbolja europarlamentarka Biljana Borzan. Puno sam je pratila i sudjelovala je u vrlo interesantnim odlukama i nije slučajno da je postala sad povjerenica. Podržala je i Istanbulsku konvenciju kad je to bilo važno, ali bilo je i čudnih nepodržavanja. - dodala je.

Govori i kako se nada da će Šuica imati sluha da se građanski odgoj uvede u škole.

- Nešto se pokušava kroz kurikularnu reformu, ali mislim da bi nam trebao jedan pravi predmet građanskog odgoja da odgajamo djecu koja će biti odgovorni građani. - kazala je.

VUČKOVIĆ MATIĆ: ISPADA DA NEMAMO BOLJU OSOBE OD ONE KOJA SE PAMTI PO AFERAMA

Marina Vučković Matić baš i nije imala riječi hvale za Šuicu.

- Žalosno je što je kandidat bila osoba iza koje se vuku brojne nikad razjašnjene afere iz vremena kad je bila na čelu našeg Grada, od javne garaže do prodaje zemljišta na Srđu. S druge strane ne očekujem ni neke bitno bolje rezultate po naš grad jer je Dubrovnik ionako već više od desetljeća mjesto susreta brojnih europskih i svjetskih partnera s našim političarima. - kazala je.

vuckovic matic

-  Ali moramo istaknuti da je dobivanjem ovako visoke pozicije u Europskoj komisiji Hrvatska dokazala kako je u okvirima Europske unije bitan čimbenik. Nažalost, ovako ispada kako nemamo boljeg kandidata od osobe čiji se mandat pamti jedino po aferama. Dubrovački HNS zato nikako ne može pozitivno ocijeniti odluku HDZ-a da na to mjesto pošalje gospođu Šuicu. - riječi su Vučković Matić.

DOBROSLAVIĆ: TO JE PRIZNANJE ZA NJEN RAD U EUROPARLAMENTU

Šuici je čestitao i župan Nikola Dobroslavić.

- Čestitam gospođi Šuici  na potvrđenoj kandidaturi za visoku dužnost potpredsjednice Europske komisije zadužene za iznimno važne resore demokracije i demografije. - kazao je Dobroslavić.

nikola dobroslavic

- To je priznanje njoj za rad u Europskom parlamentu, to je priznanje Vladi i predsjedniku Andreju Plenkoviću i  potvrđuje ugled Hrvatske u EU. uvjeren sam da će gospođa Šuica uspješno obavljati povjerenu joj dužnost i da će i nama olakšati kontake s institucijama EU. - komentirao je župan Dobroslavić.

VLAHUŠIĆ: OSOBA JE TO S PUNO UTAKMICA U NOGAMA

Nekoć ljuti protivnik Dubravke Šuice, Andro Vlahušić imao je riječi hvale za Šuicu.

- Gospođi Šuici sam čestitao i kad je imenovana i sad kad je dobila svoj resor. I uzvratila je na moju čestitku.  Mi imamo jedan ljudski jako dobar odnos koji je bio poremećen samo na kratak period kad je 2009. izgubila izbore od mene u Dubrovniku. I prije toga, a i poslije toga radili smo zajedno na brojnim projektima, od Lionsa do Grada Dubrovnika. Imamo korektne odnose i želim joj puno uspjeha u Bruxellesu. - riječi su Andra Vlahušića.

andro vlahusic

Dodaje da je dobro da ćemo imati osobu na toj funkciji te da ćemo sad vidjeti što može napraviti za Dubrovnik

-  Ali, važnije je kako će gradska uprava koristiti njene usluge nego što ona želi napraviti. Dakle, to je dvostruka linija, ne može nitko sam napraviti ako nema intencije gradske uprave. - istaknuo je.

- Zanimljivo, ona je tu za resor demokracije. A sadašnji gradonačelnik je došao na vlast na način koji nema veze s demokratskim. Prvo je iz igre izbacio Šuicu, a onda kao saborski zastupnik zajedno s Marom Kristićem inicirao "lex Vlahušić". No dobro, sad vidimo da su Mato Franković, Frano Matušić i ostala ekipa njoj napravili uslugu kad su je maknuli. - dodao je Vlahušić.

- U svakom slučaju, radi se o osobi s puno utakmica u nogama, ima ogromni socijalni kapital što je kapitalizirala kroz Europarlament, a sad će dalje to činiti kao povjerenica. Svugdje je bila uspješnija nego u novom dubrovačkom HDZ-u. To je život. Želim joj puno sreće i uspjeha. - zaključio je bivši gradonačelnik Andro Vlahušić.

RAGUŽ: DEMOKRACIJE NIKAD DOSTA!

Željko Raguž pak smatra da je Šuica "top level" političar.

- Gospođa Šuica će biti zadužena za demokraciju i demografiju. Što se tiče demografije tu hvala Bogu Dubrovnik stoji odlično, što se tiče same demokracije, očekujemo veliki obol naše sugrađanke po ovom pitanju i za sami Dubrovnik. Naravno zato jer demokracije nikad dosta. - rekao je Raguž.

zeljko raguž

Govori kako nije imao priliku s njom nikad raditi.

- Iako nisam radio s njom jasno je da se tu radi o 'top level' političarki, koja je preživjela sve i jedna je od rijetkih takvih. S političkom aspekta, to je umijeće. Voljeli je ili ne, treba joj skinuti kapu. - zaključio je predsjednik DUSTRA-e Željko Raguž.

Popularni Članci