Dubrovački maturanti odustaju od ekskurzije jer bi radije polagali vozačke ispite za taj novac

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Auto škola Rally
Pad zainteresiranih za maturalna putovanja nije novost, a jedan od uzročnika navedenog trenda svakako je financijska kriza i sve veći broj nezaposlenih roditelja koji svojoj djeci nisu u mogućnosti ista priuštiti. 

Tako je, na primjer, u jednom razredu Ekonomske i trgovačke škole za maturalno putovanje zainteresiran tek jedan učenik. Prema riječima srednjoškolaca, veliki broj roditelja upravo zbog toga što nemaju mogućnosti da djeci plate i maturalno putovanje, i vozački ispit, daju djeci na izbor da odaberu što žele da im roditelji financiraju. Zanimljivo je kako postoji sve više učenika koji bi se opredijeli upravo za polaganje vozačkog ispita.

I dok jedne agencije koje organiziraju maturalna putovanja bilježe pad zainteresiranih, druge su krizu osjetile na jedan drugačiji način. Upravo iz tog razloga je dosta jeftinija Češka istisnula skupu Španjolsku s prvog mjesta najtraženijih destinacija kad se o 'maturalcima' radi.

'Španjolska je dugo vremena bila vodeća destinacija, no u posljednje ju je vrijeme pretekla Češka. Vjerujemo kako se to dogodilo upravo iz razloga što je put u Češku jeftiniji, ali i zbog visine džeparca kojeg učenici nose sa sobom. Na primjer, za Češku im treba maksimalno 150 Eura, dok za Španjolsku minimalno 300,' javljaju iz agencija.

Maturanti smatraju kako je vozački ispit ipak bitniji, sudeći prema različitim forumima na kojima ostavljaju svoje komentare. Razlog je činjenica kako je posjedovanje vozačke dozvole danas veliki plus prilikom zapošljavanja. S druge strane, 'maturalci' su, kako kažu, previše zatrpani razgledanjima 'na brzinu' prilikom kojih ne nauče puno te im ostaje jako malo vremena za međusobna druženja, zbog kojih zapravo i idu na maturalna putovanja. 

Popularni Članci