'OVO JE KORAK PREMA NAPRIJED' Dubrovački gradski vijećnici usvojili Pravilnik o poticanju pluralizma i raznovrsnosti medija

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
Dubrovački gradski vijećnici u ponedjeljak na šestoj sjednici Gradskog vijeća usvojili su Prijedlog pravilnika o poticanju pluralizma i raznovrsnosti medija.

Riječ je o dokumentu koji je predstavio gradonačelnik Franković te naglasio kako je tako nešto već odavno trebalo postojati, a prema njegovom mišljenju Pravilnik će omogućiti transparentno financiranje medija iz gradske blagajne.

- Svi su prepoznati. Nema dražih, manje dražih, nema onih koji pišu ljepše i grublje... Svi mogu pisati ono što žele, a važno je naglasiti da ovaj pravilnik ne omogućava ono što neki mediji nazivaju 'Sjeverna Koreja'. U budućnosti će svako moći pisati što ga je volja, javit će se na poziv i prema određenim parametrima bit će odlučeno koliko će novaca dobiti. Uglavnom, riječ je o poticanju slobode medija i uvjeren sam kako je ovo iskorak prema naprijed - kazao je gradonačelnik Franković. HDZ-ova gradska vijećnica Katarina Doršner pohvalila je Pravilnik te naglasila kako se njime potiče pluralizam i sloboda medija, a posebno je istaknula kako je dobro što se "sredstva određuju prema definiranim kriterijima".

- Protiv sam svake cenzure i zalažem se za pluralizam. Ovo bi trebalo potaknuti hrabre i kreativne novinare, ali ujedno apeliram na odgovornost za napisanu i izgovorenu riječ te njegovanje književnog jezika, respektiranje institucija i razvijanje dijaloga - naglasila je Doršner. HNS-ov gradski vijećnik Miho Obradović kritizirao je kako je Pravilnik stigao prekasno na vijećničke klupe te da se nisu dovoljno upoznali s detaljima istoga.

Predsjednik Gradskog vijeća, ujedno jedan od autora Pravilnika uz gradonačelnikovog savjetnike za medije Gorana Cvjetinovića, Marko Potrebica rekao je kako se ovim ne dijele državne potpore.

- Raspisat će se jedan poziv, ali četiri natječaja. Stavili smo opciju ako imaju više toga poput tiskanih izdanja, produkcije i sličnoga da će dobiti dodatne bodove. U dva grada u Hrvatskoj našli smo slične pravilnike i od njih smo uzeli iskustva te ih prilagodili Dubrovniku - kazao je Marko Potrebica dodavši kako je cilj bio "poslati snažnu podršku transparentnosti i pluralizmu".

HSS-ov Vido Bogdanović mišljenja je kako je dijeljenje novaca medijima uvijek bio problem te da će ovaj pravilnik trebati dorađivati.

- Na početku je trebalo jasno odrediti koliko novaca će se izdvojiti, a nisam siguran koliko je broj zaposlenika odgovarajuća kategorija jer ovo nije socijalni slučaj. Može se dogoditi da oni mediji koji ne postoje dugo i koji nemaju puno zaposlenih možda bolje rade - kazao je Bogdanović na što mu je Potrebica odgovorio kako ovo nije "programska priča".

- Ovo je natječaj koji zamjenjuje natječaj za neke usluge, a mi ne sufinanciramo njihovu djelatnost već oni imaju obveze, a to je da prate rad gradonačelnika, gradske uprave i Gradskog vijeća. Jedna ozbiljna kuća mora za svoj rad dobiti znatnija financijska sredstva, a mi želimo poticati pluralizam. Cilj je da vagama pošteno i pravedno sukladno struci - rekao je Potrebica.

Vijećnik kandidacijske liste Srđ je Grad Ljubomir Nikolić podržao je ideju pravilnika te dodao kako smatra da broj zaposlenih nije dobar kriterij jer se time favoriziraju veliki, također dodao je kako mu nije jasna raspodjela bodova kao ni kriteriji kvalitete sadržaja i posjećenosti, tj. slušanosti i gledanosti.

- Bio bih sretan da postoji univerzalni kriterij za kvalitetu, ali pošto toga nema moraju postojati jasno mjerljivi kriteriji i parametri koji će kasnije utvrditi relevantnost - zaključio je predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.

Inače, prema Pravilniku ciljevi dodjele sredstava su provođenje i objava kvalitetnih programskih sadržaja: informativnih, kulturnih, umjetničkih, stručnih i znanstvenih. Tu su nabrojani i parametri poput obrade tema koje se bave djecom i mladim, osobama s invaliditetom, ravnopravnosti spolova, kulturnih identiteta, znanosti, umjetnosti... Neki od uvjeta su, osim zakonskih registracija, i redovito objavljivanje programskih sadržaja koji se odnose na svakodnevni život građana Dubrovnika. Kriteriji za utvrđivanje dodjele financijskih sredstava su: broj zaposlenih, posjećenost, raznovrsnost/kompleksnost multimedijalne platforme, proizvodnja autorskih neprofitnih sadržaja i posebne platforme na stranom jeziku.

Popularni Članci