DONOSIMO ANALIZU Koje kandidate predlažu stranke za gradonačelnika, a tko se opire

Autor: Nikša Klečak
Iako su predsjednički izbori skoro iza nas, Dubrovnik čekaju puno napetiji i važniji izbori nego izbori za predsjednika ili predsjednicu. U ožujku ili travnju, ovisno o brzini Vlade Republike Hrvatske u odabiru povjerenika, održat će se izbori za Gradsko vijeće i gradonačelnika.

Iako se oporba nije nadala kako se u dva prosinačka pokušaja neće izglasati proračun, to se zapravo dogodilo, pa je Dubrovnik od grada pozitivnog primjera u hrvatskoj realnosti postao grad slučaj. Trenutno, imamo samo tehničkog gradonačelnika, a uskoro i povjerenika. Ovogodišnji Dan Grada Dubrovnika će vjerojatno biti jedan od tužnijih u povijesti, bez predsjednika ili predsjednice, premijera, bez laureata, bez ikakvih događaja mimo same procesije.

No, što je, tu je. I same političke stranke, osupnute padom vlasti, tek su početkom godine počeli premišljati kojeg će kandidata centrirati na mjesto kandidata za gradonačelnika.

Najmanji problem imaju stranke još neformalne koalicije Hrvatske narodne stranke, Hrvatske seljačke stranke i Hrvatske stranke umirovljenika. Njihov kandidat za gradonačelnika je i aktualni gradonačelnik Andro Vlahušić. On je zapravo i jedini koji je najavio svoju trku za treći reizbor.

Odvjetnik Kačić kao kandidat HDZ-a?

Hrvatska demokratska zajednica je sa svim razgovorima o gradonačelničkim kandidatima odlučila pričekati kraj predsjedničkih izbora,  kako ne bi došlo do nepotrebnih razmimoilaženja u načinu razmišljanja.

Međutim, proteklih se dana vrte raznorazna imena, kako ono od aktualnog predsjednika Mata Frankovića, tako i odvjetnika Ante Kačića, ali i  liječnika Joška Glavića.

Ante Kačić nije novost kad se govori o kandidatima gradonačelnika. I početkom siječnja 2013. godine se, unutar HDZ-a, razgovaralo o Kačiću kao gradonačelničkom kandidatu. On se, zajedno sa Šuicom, Davorkom Obuljenom, Teom Andrićem i Nikom Bulićem našao u anketi kojom se ispitivao stav birača. Rezultati te ankete nisu nikada otkriveni, a u izborni okršaj je gurnut Teo Andrić koji je ostvario izvrsno drugo mjesto, ostavivši iza sebe kandidate poput Matka Bupića, Pera Vićana te Nika Šalje.

Inače, 47-godišnji Kačić je diplomirao na Pravnom fakultetu 1994. godine, a do 2012. godine je bio predsjednik Općinskog suda u Dubrovniku. Motivi napuštanja mjesta predsjednika tog suda tada nisu bili do kraja poznati, mada se i o tom činu govorilo kako je to zato što će Kačić biti  gradonačelnički kandidat HDZ-a.

Njegov otac dr. Hrvoje Kačić je u političkim krugovima bio istaknutije političko ime. Na izborima 1990. godine je izabran kao nezavisni saborski zastupnik s podrškom HDZ-a i drugih stranaka, pobijedio je sa 25690 glasova te je tako porazio kandidata Saveza komunista Hrvatske Pera Vićana koji je dobio nešto više od 11 tisuća glasova.

Kako se može doznati iz krugova lokalnog HDZ-a, Kačić je zaista bio u pregovorima, dok je sve ostalo status quo jer je vodstvu HDZ-a neprihvatljivo Kačiću prepustiti da sam kroji listu za Gradsko vijeće.

Tko će biti gradonačelnički kandidat na kraju još se ne zna. Sve će ovisiti o osobnom pristanku samog Kačića, ili Glavića, ali i o članovima Gradskog odbora HDZ-a koji bi, nakon što stigne anketa, trebali odlučiti koji je kandidat najbolji, Kačić, Franković, Glavić ili netko treći.

Maro Kristić kao kandidat Laburista i SDP-a

Iako je bilo za očekivati kako će kandidat SDP-a za gradonačelnika biti Mladen Gojun, najizvjesnije je da se to neće dogoditi.

Mladen Gojun se je još u ljeto 2012. godine istaknuo kao gradonačelnički kandidat SDP-a. Vrh stranke ih je, obzirom da je uz njega bio još jedan kandidat Niko Šalja, obavijestio kako upravo dubrovački SDP mora donijeti odluku tko će biti kandidat.

Gojun je u konačnici odustao u korist Nika Šalje te se nakon raspuštanja stranačkih tijela, kandidirao za predsjednika SDP-a te pobijedio s pet glasova više svog protukandidata Olega Valjala, koji je slovio kao izbor Zorana Milanovića.

Upućeni u situaciju u dubrovačkom SDP-u očekivali su kako će Gojun upravo sebe istaknuti kao gradonačelničkog kandidata na sastanku koji bi se sutra trebao održati, a obzirom na ranije aspiracije.

Sukladno najavama i dogovorima o kojima je Dubrovački dnevnik već pisao, u ponedjeljak će se službeno biti donijeti odluka o početku pregovora s političkim strankama koje dijele slične političke programe i stavove sa SDP-om.

Glasine koje kruže Gradom svakako potvrđuju kako će zajednički kandidat SDP-a, Laburista i HSLS-a biti Maro Kristić dok bi jedan zamjenik dolazio iz redova SDP-a te jedan iz Laburista. Naravno, kako  se ove 'kafanske' priče ne bi izjalovile, ovo sve moraju 'amenovati' tijela triju stranaka.

Kako će na ovaj prijedlog reagirati tijela SDP-a, a o tome da ih u narednim izborima predstavlja čovjek koji ih je proglasio izdajicama kojima će suditi ulica, znat će se u ponedjeljak.

Dubrovački demokratski sabor ovog puta bez Vićana

Neprikosnoveni vladar i čuvar triju vijećničkih mjesta Pero Vićan i stranka DDS također idu u izbore. Ako je vjerovati njegovoj izjavi koju je dao nakon prvog kruga izbora 2013. godine, on se više neće kandidirati za gradonačelnika, dok po nekim kalkulacijama na njegovo mjesto konkuriraju tajnik DDS-a  Ivan Jelčić te donedavni vijećnik DDS-a Lukša Matušić. Nesporno je zasigurno kako će prvi na listi za Gradsko vijeće ipak biti Pero Vićan koji, nakon kraće stanke, sigurno čezne za govornicom gradske vijećnice.

SRĐ-evci ili sami, ili s Kristićem

Grupa birača Srđ je Grad još javnosti nije prezentirala možebitnog kandidata. Tko će on biti zasigurno ovisi o prijedlozima unutar same organizacije. Podsjetimo, Srđ je Grad je u političke vode ušao odmah nakon referenduma u proljeće 2013. godine, sastavivši samo listu za Gradsko vijeće dok za gradonačelnika nisu istaknuli svog kandidata. Njihov politički put ionako nije imao plan i program, osim onog da budu dežurno smetalo u Dubrovniku, kako je to izjavio Igor Miošić, njihov nositelj liste.

No, ukoliko se pak odluče podržati nekog od kandidata, gotovo je sigurno kako će to biti gradonačelnički kandidat Maro Kristić s kojim su u proteklom sazivu dosta surađivali.

ORAH je neobran

Kako se ne bi dogodilo da u natjecanje u nove izbore idu iste 'face' vjerojatno će se pobrinuti stranka Održivi razvoj Hrvatske – ORAH. Predsjednik organizacije u Dubrovniku je većini nepoznati Tomaž Jurišić. Oni su u fazi priprema, spremanja programa i tek će se znati hoće li ili ne izaći na izbore te hoće li imati svog kandidata za gradonačelnika.

Iznenađenja uvijek moguća

Datum kada će Dubrovčani ponovno izlaziti na izbore se više ne može mjeriti mjesecima, nego tjednima i danima. U narednim danima će se zamršeno klupko gradonačelničkih kandidata početi odmotavati, znat će se tko s kim, gdje i po kojim uvjetima o tome pregovara.

Iznenađenja, naredbe iz stranačkih centrala su dakako faktor koji se ne može izuzeti iz bilo koje političke kalkulacije, pa ni ove.

Popularni Članci