Bolnica dobila dva nova vrijedna uređaja namijenjen u liječenju najmlađih pacijenata

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Dječji odjel Opće bolnice Dubrovnik dobio je vrijednu donaciju donatora iz Kalifornije.

Udruge Libertas Foundation iz San Pedra i Konavosko dobrotvorno društvo iz Los Angelesa Dječjem odjelu dubrovačke bolnice donirali su monitor vitalnih funkcija te posebni binokularni oftalmoskop. Uređaji su koštali 53 493 kuna.

Jany Hansal iz udruge DEŠA istaknula je kako su sretni jer su uspjeli nabaviti ova dva važna uređaja koji su nužni za bolnicu i najmlađe pacijente. Hansal je istaknula kako su navedene udruge pomagale Dubrovnik od početka Domovinskog rata, stipendirali brojne mlade i pomagali svima, a nedavno su donirali Dom na Grudi u iznosu od deset tisuća eura i područje Petrinje koje je pogođeno potresom s 15 tisuća eura.

- Za kupnju ova dva uređaja društva su uplatila direktno dobavljačima, nakon što im je OB Dubrovnik dostavila ponude. Tako se stječe povjerenje donatora i primatelja. Ovi ljudi su naši stari, ali i mlađe generacije kojima je kraj stalno u srcu - kazala je Hansal.

Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić, voditeljica Dječjeg odjela Marija Radonić i voditeljica Odjela za oftalmologiju i optometriju od srca su se zahvalili na ovoj vrijednoj donaciji te predstavili uređaje.

Prim. mr. sc. Marija Radonić kazala je kako joj je ovaj trenutak za nju posebno emotivan.

- Sjećam se kako su nam iz Amerike za vrijeme rata slali kavu i neke druge potrepštine, sad se vremena mijenjaju, a oni dalje pomažu. Ova dva aparata spadaju na određeni način u potrošni materijal. Monitor vitalnih funkcija uvijek moramo imati za teško bolesnu djecu i on je nužna oprema. Ovaj ima bateriju pa se dijete može pratiti do rentgena, CT-a, magnetne rezonance - pojasnila je voditeljica Dječjeg odjela Opće Bolnice Marija Radonić.

Voditeljica Odjela za oftalmologiju i optometriju doktorica prim. dr. sc. Antonela Gverović Antunica naglasila je kako je drugi aparat bio nužan jer služi za rano otkrivanje smetnji vida kod prijevremeno rođene djece te se tako može prevenirati sljepoća.

- Ovaj uređaj nam je važan jer se može pregledati cijela unutrašnjost oka kod male djece. Imali smo ovakav uređaj star 30-ak godina i bilo je vrijeme za promjenu dijelova. Novi će nam koristiti u dijagnostici zbog čega se iskreno zahvaljujem donatorima - zaključila je voditeljica Odjela za oftalmologiju i optometriju Antonela Gverović Antunica.

A. Čakić

Popularni Članci