Ravnatelj OB Dubrovnik: 'Ima pomaka po pitanju stambenog zbrinjavanja liječnika, ali oni i dalje ne žele dolaziti'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Dubrovnik se svakodnevno turistički razvija, ali nedostaje radnika za niz važnih djelatnosti, a među njima je i manjak liječnika. 

Među glavnim uzrocima nedostatka zdravstvenog kadra su nedovoljno visoke plaće, ali i ono najvažnije, a to je smještaj. Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnika Marijo Bekić od početka svog mandata radi na rješavanju ovog problema. Za Dubrovački dnevnik je otkrio kako je došlo do pomaka po pitanju stambenog zbrinjavanja liječnika.

- Kroz 15-ak dana gradonačelnik će nam osloboditi jedan stan koji je u vlasništvu Grada Dubrovnika tako da će biti na raspolaganje OB Dubrovnik. Uz njega, imamo još jedan stan u nedavno renoviranoj palači na Pustijerni, ali tu još uvijek čekamo realizaciju ugovora s Dubrovačkom biskupijom pa će uskoro i taj stan biti trajno na raspolaganju bolnici - kazao je doktor Bekić dodavši kako je u kontaktu s nekoliko liječnika čija specijalizacija je deficitarna, no usprkos osiguranom smještaju oni se zbog privatnih razloga, prema navodima ravnatelja Bekića, ipak nisu odlučili doći u dubrovačku bolnicu. No, Bekić navodi kako stanovi neće ostati prazni.

- Imamo ideju stanove dati specijalizantima koji dolaze iz drugih gradova tako da ne bi bilo loše u veće stanove smjestiti njih naprimjer dvoje jer su to većinom mladi ljudi bez obitelji. Bolnica također ima tri do četiri stana koja je unajmila i dala na raspolaganju liječnicima koji su samci jer su to manji stanovi - rekao je ravnatelj koji je mišljenja kako bi se trajno riješio problem stambenog zbrinjavanja liječnika putem POS-ova modela ili subvencija kredita.

- Naprimjer ako ima deset liječnika na jednom odjelu nije pošteno dvojicu staviti u gradski stan. Time se stvara diskriminacija pa bi POS-ov model i subvencioniranje bilo trajno rješenje, a Dubrovnik bi bio atraktivan za dolazak - smatra ravnatelj Bekić pojasnivši kako bi određene specijalizacije koje su strateške nosile veći broj bodova. Na pitanje kojeg liječničkog kadra nedostaje u dubrovačkoj bolnici Bekić dodaje kako je teško izdvojiti neku posebnu specijalizaciju jer trend u cijeloj Hrvatskoj je takav da općenito nedostaje liječnika. No, navodi kako su dobro pokriveni odjeli anesteziologije i radiologije, dok su neriješeni problemi na ginekologiji, kardiologiji i dermatologiji.

A.Čakić

Popularni Članci