'

DEVASTACIJA RIJEKE DUBROVAČKE Bespravno sanirali zid, inspektori im zabranili radove, a onda je osvanuo - mul (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: čitatelj
U utorak popodne građani su uočili bager koji je kopao 100 metara uzvodno od samostana u Rožatu, prema izvoru Omble. Već u srijedu ujutro radnici su postavljali oplatu, a sve su snimili pojedinci te kontaktirali Dubrovački dnevnik zbog sumnji u ilegalnu gradnju na pomorskom dobru. 

Zbog sumnje kako je riječ o devastaciji obale i pomorskog dobra Rijeke dubrovačke, kontaktirali smo predsjednika Gradskog kotara Komolac Toma Kristovića te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH pod čijom su ingerencijom i bespravne gradnje na pomorskom dobru. 

Kristović ističe kako se i Gradski kotar Komolac angažirao i prijavio gradnju Komunalnom redarstvu Grada Dubrovnika. 

"Interesantno je da imamo novi Zakon o pomorskom dobru iz kolovoza ove godine, pa se postavlja pitanje kako Upravni odjel za komunalne djelatnosti, promet, more i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika misli zaštititi pomorsko dobro koje je pod jedinicama lokalne samouprave te kako će se obračunati s ilegalnim građevinama na pomorskom dobru", izjavio je Kristović i naglasio kako je prema informacijama koje posjeduje, trenutačno u izradi katalog ilegalnih objekata na pomorskom dobru. 

"Bilo bi zanimljivo čuti dokle se stiglo po tom pitanju. Uvijek smo dosad imali pojedince koji su svojatali pomorsko dobro i iznajmljivali vezove pa će tako biti i ubuduće, sve dok se ili država ili lokalna samouprava ne odluče obračunati s tim", zaključio je Kristović. 

Na poziv Kristovića, reagirali su komunalni redari, a radnike je posjetila i Pomorska policija. 

Dubrovački dnevnik je kontaktirao i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH pitajući ih radi li se o bespravnoj gradnji te što su po tom pitanju poduzeli. 

"Sukladno informacijama nadležne lučke kapetanije, riječ je o bespravnoj sanaciji zida na pomorskom dobru. Inspektori Lučke kapetanije Dubrovnik bili su na terenu i zaustavili radove te zabranili daljnje radove. Investitor je pozvan na davanje iskaza te će, prema proceduri, biti sačinjen zapisnik i izdano rješenje", odgovorili su iz Ministarstva. 

Valja naglasiti kako je lučki kapetan Mato Kekez brzo reagirao na dojavu o bespravnoj gradnji, na obali Omble, nedaleko izvorišta pitke vode Dubrovnika: No, izvođač je, unatoč jasnoj zabrani, nastavio raditi po svome, pa je u konačnici jutros skinuta oplata i u 'punom sjaju' se pokazao još jedan u nizu bespravno izgrađenih mulova na Rijeci dubrovačkoj. 

U videozapisu možete vidjeti tijek događaja: početak gradnje, intervenciju komunalnih redara te dolazak Pomorske policije, ali i dovršetak mula kada je investitor dovršio započeto, unatoč zabrani. 

Popularni Članci