DETALJI PROSLAVE FESTE 2021 Festanjuli su prošlogodišnji, bit će mise i procesije, no iz Biskupije pozivaju: Ostanite doma!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD, Goran Mratinović / DD
Crkveni program ovogodišnje Feste kao i festanjuli predstavljeni su jutros ispred crkve sv. Vlaha. Tom prilikom održana je konferencija za novinare na kojoj je potvrđeno kako će ovogodišnji festanjuli biti isti oni koji su tu dužnost obnašali lani. Trodnevlje ususret Festi započinje 30. siječnja, a propovjednik će biti biskupski vikar za otok Brač Ivica Huljev. Predvoditelj Feste bit će apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije i bivši dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a misu na Gorici sv. Vlaha, posljednjeg dana Feste, predvodit će Mihovil Žuljević-Mikas, župnik Župe sv. Križa u Gružu.

„Ove godine je, zbog izvanrednih okolnosti i nemogućnosti održavanja sastanka bratovštine Festanjula, mons. Mate Uzinić imenovao festanule koji su dužnost obnašali prošle godine. To su Ivica Đuđević Tomaš, pomorac i  kapetan duge plovidbe te Ivica Vrlić, obrtnik kamenoklesar,“ izjavila je uvodno voditeljica Ureda za medije Biskupije Angelina Tadić nakon čega je Vrlić pročitao proglas. Na samom početku je parafrazirao kanonika Antuna Ljepopilija.

„Sve je na svijetu nestalno i promjenjivo; ali je jedna stvar stalna i nepromjenjiva, a to je: da će, dok traje Dubrovnik, trajati i neograničena ljubav Dubrovčana prema svome milome i svetome Parcu,“ kazao je uvodno dodavši kako su Dubrovnik pogađale nepogode poput potresa, ratova i, sada, epidemije, ali kako se Festa, bez obzira na sve, održava više od jednog tisućljeća.

 Generalni vikar Hrvoje Katušić kazao je kako se nalazimo u neobičnim vremenima, svjesni okolnosti, ali kako ne treba gubiti nadu jer, kako kaže, Grad je prolazio i kroz još teže trenutke.

„Okolnosti nisu uobičajene i Festa se kroz povijest više puta prilagođavala uvjetima. Od kraja prošle godine se radi na organizaciji feste, svi dijelovi ove tradicije će se i dogoditi, dakle planiraju se tribine, kao i misa, proslava na Gorici, procesija…,“ izjavio je Katušić dodavši kako još čekaju preporuke Stožera nakon čega će biti poznati detalji o tome kako će se Festa organizirati, no zasad je sigurno kako će biti središnje mise i procesije. Ipak, pozvao je građane na odgovornost.

„Ove godine je i proglas neobičan jer smo prije zvali sugrađane da dođu proslaviti Svetog Vlaha, a ove godine smo pozvani da se to učini iz domova. Festa će se dogoditi, bit će barjaka, ali nije vrijeme za gužve. Razumijemo kako bi bilo lijepo da je sve kao nekada, ali suzdržimo se ipak odlaska u Grad. Festa će se moći pratiti preko medija, ali i preko web stranice Festa 2021,“ izjavio je.

Na pitanje zašto se nije išlo u izbor novih festanjula, Katušić je odgovorio kako se izbor radi na način da se Bratovština sastane te provodi proceduru za prijedlog kandidata, no kako se ove godine ti sastanci nisu mogli održati, stoga je upravo bratovština predložila ovakvu praksu.

Odgovarajući na novinarska pitanja, još jednom je pozvao vjernike da ostanu doma.

„Mi smo vjernike pozvali da se suzdrže od dolaska i da ipak ostanu kod kuće. Što se tiče organizacije događanja, dat ćemo sve od sebe kako bi sve bilo sigurno i kako bi se spriječila mogućnost širenja zaraze,“ izjavio je.

Ivona Butjer Mratinović, Vedran Salvia

Popularni Članci