DDS traži hitne odgovore o kunejima i paunovima s Lokruma: 'Dostavite nalaz veterinara Društvu za zaštitu životinja'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Rezervat Lokrum ovih dana je nakon reakcije javnosti objavio kako je dio paunova i kuneja odnesen s otoka jer su ugrozili floru i faunu. Dubrovački demokratski sabor uputio je priopćenje vezano na ovu temu te zahtijevaju detaljnije odgovore.

"Nakon saznanja i velikog broja građana koji su nas kontaktirali, a vezano za odvoz kuneja i paunova s Lokruma, nedovoljnih, neadekvatnih i šturih odgovora od strane institucija zaduženih za ovaj čin, tražimo hitne odgovore.

Naglašavamo da pitanje zbrinjavanja životinja nije političko pitanje. Ovo je pitanje morala i kulture jednog društva kao i pitanja zbrinjavanja otpada, domova umirovljenika i ostalih životnih pitanja.

S obzirom na to da Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik već godinama brine za napuštene životinje i bez kojeg bi život u Dubrovniku bio znatno otežan, smatramo da se prvo trebalo konzultirati s njima pogotovo jer su u suradnji sa stranim udrugama ponudili rješenje. To je udomljavanje paunova i kastracija kuneja gdje bi se broj kuneja u određenom vremenu smanjio prirodnim putem jer je njihov životni vijek kratak.

Ovim putem molimo da se Društvu za zaštitu životinja Grada dostavi nalaz ovlaštenog veterinara koji je pregledao premještene životinje i potpisao da su sve zdrave. Također molimo odgovore na pitanja koje su točno rijetke vrste biljaka na Lokrumu ugrožene od strane paunova i kuneja. Društvo i javnost nisu upoznati ni s brojem jedinki koje su premještene od ožujka 2020., kao ni s točnim lokacijama gdje su životinje odvedene da si se isto moglo provjeriti.

Svi dostavljeni odgovori na ova pitanja su nedorečeni i 'u zraku', a kako se kao pojedinci i lokalna zajednica odnosimo prema životinjama, je odraz nas samih, Grada i cjelokupnog Društva u kojem živimo. Stvar je empatije prema slabijima, u ovom slučaju o životinjama i našem odnosu prema njima. Suživot s njima je odraz naše kulture i civilizacijskog dosega", poručili su iz DDS-a.

Popularni Članci