DAN KOJI SE I DANAS S RADOŠĆU PAMTI Prije točno 20 godina posjetio nas je papa Ivan Pavao II.

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovačka biskupija, Željko Tutnjević
Zvonjava crkvenih zvona u cijeloj Dubrovačkoj biskupiji tog petka, 6. lipnja 2003. godine najavila je dolazak pape Ivana Pavla II. zrakoplovom Croatia airlanesa u Zračnu luku Dubrovnik u 10 sati gdje su ga dočekali dužnosnici. Od tada je prošlo 20 godina, Ivan Pavao II. je proglašen svetim, a Dubrovčani i danas itekako pamte taj veliki događaj. 

Papa Ivan Pavao II. stigao je u papamobilu u pratnji biskupa Puljića i svoga osobnog tajnika Stanislawa Dziwisza u luku Gruž. Dočekali su ga i pozdravili brojni hodočasnici, njih oko 60.000, mašući papinskim zastavicama te hrvatskim nacionalnim obilježjima. Također se ispred luke Gruž okupilo oko 2.500 okićenih barki.

Tamo je održano svečano misno slavlje, a Papa je proglasio blaženom Božju službenicu Mariju od Propetog Isusa Petković, inače s Korčule, koja je postala prva hrvatska blaženica. 

“S radošću dođoh u ovaj stari i slavni grad Dubrovnik, što stoji ponosan na svoju povijest i na svoju baštinu slobode, pravde i promaknuća općega dobra”, istaknuo je papa Ivan Pavao II. u svojoj homiliji.

Na kraju svoje prve mise slavljene prigodom trećega pastoralnog pohoda Hrvatskoj, Sveti Otac podijelio je apostolski blagoslov te pozdravio okupljene riječima koje će se dugo pamtiti:

“Dugo sam vremena želio posjetiti Dubrovnik. Ta se moja želja danas ispunila. Zahvaljujem Bogu na tome. Zahvaljujem i vama na ovom izvanrednom dočeku, na ovom bogoslužju, na ovim predivnim prirodnim ljepotama. Sve vas blagoslivljam. Blagoslivljam vaše obitelji. Blagoslivljam mlade kojima velim: Hrabro. Blagoslivljam djecu i bolesnike! Neka Bog blagoslovi rodno mjesto nove blaženice, grad Dubrovnik i cijelu Hrvatsku!”.

Kada se papa Ivan Pavao II. u popodnevnim satima uputio od Biskupskog dvora prema Stradunu, zazvonila su sva zvona na dubrovačkim crkvama. Papa u papamobilu prolazio je ulicama Liechtensteinov put – Josip Kosor – Ivo Vojnović – Pero Čingrija – dr. Ante Starčević – Pile – Iza grada te je kroz Vrata od Ploča došao na Stradun koji je bio ispunjen brojnim Dubrovčanima i turistima, uz pjesme zahvale, koje je pjevao Đani Maršan i zbor prvopričesnika.

Pored zvonika na ulazu na Stradun bio je postavljen natpis na hrvatskome i poljskom jeziku “Hvala, Sveti Oče!” i brojka 100, koja je simbolizirala Papino 100. apostolsko putovanje, u Papinima bojama. S vrha zvonika također je puštena i zastava u Papinim bojama. Cijeli Stradun bio je okićen zastavama u Papinim bojama i zastavama sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika, izlozi su bili ukrašeni s Papinim slikama, te simbolima Papinstva i kršćanstva općenito, a na Orlandovu stupu izvješena je Papinska zastava.

Svetoga  Oca je na stubištu pred crkvom Sv. Vlaha dočekalo 100 dubrovačkih prvopričesnika, koji su otpjevali pjesmu “Svetom Ocu”, koju je napisala prof. Margit Cetinić, a generalni vikar Dubrovačke biskupije i rektor crkve Sv. Vlaha mons. Toma Lučić u pratnji katedralnog župnika dr. don Stanka Lasića i dubrovačkih festanjula dao mu je golubice mira, koje je Papa potom pustio.

“Pozdravljam Dubrovnik i djecu prve pričesti. Neka vas Bog sve blagoslovi! Ovaj lijepi grad, djecu i mlade, i ove u podmaklim godinama, lijepi su i dobri”, rekao je Sveti Otac blagoslivljajući okupljene ispred crkve i na Stradunu. Na kraju su ga djeca pozdravila usklikom “Živio Sveti Oče!”. Ispred crkve Sv. Vlaha bili su, uz prvopričesnike, dubrovački festanjuli, te Limena glazba Dubrovnika.

Napuštajući Stradun, Papa se uputio prema Zračnoj luci Dubrovnik u Čilipima. Među brojnima na Stradunu, koji su pozdravili Sv. Oca, bili su i mladi iz raznih krajeva Dubrovačke biskupije odjeveni u narodne nošnje, sinjski alkari, predstavnici kumpanija.

Izvor: Dubrovačka biskupija 

Popularni Članci