'

Čišćenje kanala ispod Straduna na čekanju zbog visokih temperatura, radi se na drugim lokacijama

Autor: Petra Srebrović
Unatoč turističkoj sezoni, u gradu se mora u kontinuitetu raditi na poboljšanju uvjeta života za stanovnike i turiste, ali i na očuvanju povijesnog naslijeđa  

Sezona je u punom zamahu, a svi koji rade u turističkoj branši ističu kako još od sredine ožujka sve ide ulaznom putanjom. Predsezona je bila odlična, bez 'rupa', u kontinuitetu kakvom već dugo, možda i nikada prije, nismo svjedočili. Ožujak, travanj, svibanj, pa sada i lipanj ruše prošlogodišnje brojke i sve 'miriše' na novu, rekordnu sezonu, koju ćemo uspoređivati isključivo s onom pretpandemijskom 2019. godinom.  

Oni koji imaju priliku biti u čestoj interakciji s turistima, znaju kako je jedna od najčešćih pohvala naših posjetitelja – prvo čist, uredan, a zatim i iznimno očuvan, dobro održavan grad. Takve pohvale ne čude, jer svugdje u svijetu turistički se gradovi bore s istim problemima – prekomjernim otpadom i uništavanjem povijesnog naslijeđa zbog ekonomske dobrobiti koju isto to naslijeđe donosi.  

A kako bi se takve pohvale i nastavile slušati, ali i kako bi se ispravile poneke pokude, potrebno je u kontinuitetu raditi, kroz cijelu godinu, a nekada, neminovno, i u vrijeme turističke sezone.  

AGLOMERACIJA SE PROVODI I LJETI 

Društvo Vodovod Dubrovnik jedno je od odgovornih za očuvanje grada, ali i kvalitete života kako posjetitelja, tako i njegovih stanovnika.  

Vodovod već duže vrijeme provodi ogroman projekt Aglomeracije Dubrovnik u sklopu koje je čišćen i kanal ispod Straduna, koji nije čišćen sigurno desetljećima, a možda i duže, s obzirom na to da ne postoje zapisi da je ikada čišćen, a još od 70-ih godina prošlog stoljeća je u novinama isticano kako ga je nužno očistiti.  

Kako teku radovi u gradskoj jezgri, ali i kada bi mogli biti gotovi, pitali smo društvo Vodovod.  

RADOVI ISPOD STRADUNA STAVLJENI NA 'STAND BY' 

„Radovi na sanaciji povijesnog kanala odvodnje ispod Straduna i poprečnim ulicama te rekonstrukciji vodoopskrbnog cjevovoda u Ulici Prijeko dovršeni su oko 70 posto, a trenutno su sve tamošnje aktivnosti zaustavljene do jeseni“, otkrivaju iz dubrovačkog Vodovoda i pojašnjavaju razlog obustave radova.  

„Razlog zaustavljanja nije turistička sezona, jer su se radovi, kako su i naši sugrađani mogli primijetiti, većinom odvijali ispod površine, u samom kanalu, već su glavni razlog iznimno visoke temperature koje tijekom ljeta stvaraju po život opasne uvjete rada“, pojasnili su i dodali kako će se, nakon što temperature padnu, radovi nastaviti, a dovršetak se očekuje krajem ove godine. 

Dok su radovi u povijesnoj jezgri trenutno pauzirani zbog velikih temperatura unutar samog povijesnog kanala odvodnje, radi se u drugim dijelovima grada.  

RADI SE U DRUGIM DIJELOVIMA GRADA 

Tako se trenutno u sklopu Aglomeracije Dubrovnik vrše radovi na području od Rožata do Mokošice, gdje se radi rekonstrukcija i izgradnja mreže vodoopskrbe i odvodnje.  

Na području Šumeta su u tijeku pripremni radovi na izgradnji nove vodospreme koja će opskrbljivati pitkom vodom područje Šumeta i Knežice. 

Na više lokacija odvijaju se radovi na rekonstrukciji kanalizacijskih crpnih stanica, a u hidrotehničkom tunelu ispod Srđa izvodi se zacjevljivanje tunela koje će rezultirati značajno većom sigurnošću naše vodoopskrbe.  

PROJEKT PROČISTAČ PETKA ĆE BITI KRUNA AGLOMERACIJE 

Što se tiče ranijih, a završenih radova Aglomeracije, iz Vodovoda navode kako su dovršeni radovi na izgradnji Uređaja za pročišćavanje pitke vode u Komolcu, kao i radovi na izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje na području od Zatona do Orašca. Upravo ti projekti pokazuju važnost ove velike investicije koju provodi Vodovod, jer Dubrovčani su već i zaboravili na vrijeme kada bi zbog obilnih kiša Ombla bila smeđe boje, a voda za piće se onda morala prokuhavati ili kupovati.  

Još jedan veliki projekt kojega Dubrovnik iščekuje je projekt pročistača otpadnih voda na brdu Petka, a bit će to svojevrsna kruna cijelom projektu Aglomeracije. Potreba tog projekta očituje se svake sezone kada se jasno pokazuje kako dosadašnji uređaj nije dovoljan za potrebe koje ima turistički grad poput Dubrovnika.  

„U tijeku je procedura odabira izvođača radova za izgradnju Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Lapadu. Nakon dovršetka te procedure izabrani izvođač je dužan izraditi projekt i ishoditi svu potrebnu dokumentaciju kako bi krenuli radovi“, kazali su iz Vodovoda bez preciznih informacija o rokovima s obzirom na to da je projekt tek 'u povojima'.  

Inače, radovi podrazumijevanju izgradnju Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda 2. stupnja pročišćavanja koji se sastoji od tri glavne tehnološke cjeline: mehaničkog pročišćavanja, biološkog pročišćavanja te obrade mulja. U sklopu radova izgradit će se novo postrojenje s pripadajućom opremom, postrojenje za obradu mulja, hidrotehnički tunel duljine oko 350 metara te podmorski ispust dužine 835 metara. Najveći benefit izgradnje novog UPOV-a Petka za građane bit će činjenica da će u more, konačno, nakon procesa pročišćavanja odlaziti samo tehnički čista voda. 

Popularni Članci