NOĆNI KRKLJANAC U GRADU 'Cijele Pile postale su jedno veliko taksi stajalište' (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Čitatelj
Zbog liberalizacije tržišta taksija je sve više, a konkurencija sve veća što stvara napetost među vozačima koji se bore za svakog turista

Na Pilama noću kao da postoje neki drugi zakoni koji su izmislili svi oni koji posluju pa samim time i zarađuju na tom području. I dok komunalni i prometni redari koliko-toliko u sveopćoj gužvi uspijevaju regulirati promet i smanjiti gužve na ovom frekventnom dubrovačkom području, ipak ponekad zavlada doza anarhije.

Tako je zapravo bilo i sinoć što svjedoče video zapis i fotografije čitatelja koji nam ih je poslao s ciljem da ukaže kakvo je stanje. Prema njegovim riječima, a to se može vidjeti i na fotografijama, taksisti su zauzeli praktički cijelo područje Pila. Iako se veliko taksi stajalište nalazi ispod Minčete, sinoć su taksisti okupirali područje gdje se zaustavljaju Libertasovi autobusi kada iskrcavaju putnike koji dolaze na Pile.

"Taksisti ukrcavaju, iskrcavaju i čekaju red vožnje na potezu od pješačkog prijelaza ispod Minčete pa sve do spomenika braniteljima na Pilama. Osim toga, parkirani su i prekoputa gdje je bilo DM što im je inače dozvoljeno", naveo je čitatelj Dubrovačkog dnevnika koji se uvjerio kako zbog takve "okupacije" taksista Libertasov autobus ne može iskrcavati putnike kod spomenika već to čini prije Tisak medije.

Zbog navedene situacije čitatelj je proglasio Pile "jednim velikim taksi stajalištem".

"Ova sezona je prošla u znaku samovolje taksista. Nadam se da će iduće godine situacija biti bolja jer su najavili uvođenje reda. Ako se nešto ne napravi bojim se da će biti još više incidenata zbog čega će Dubrovnik imati negativan imidž u svijetu", zaključio je Dubrovčanin čiji su podaci poznati redakciji.

Inače, liberalizaciju taksi prijevoza kritizirao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković koji smatra kako je stanje na prometnicama neodrživo te da su potrebne izmjene i dopune zakona koji će dokinuti negative efekte liberalizacije taksi usluga. U tomu je suglasan i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara jer se i Split, kao i Dubrovnik, susreće s kaotičnim stanjem.

Franković je iznio podatke kako je u Dubrovniku trenutno oko tri tisuće taksi vozila, a prije liberalizacije bilo ih je oko 220.

Gradonačelnici su najavili kako će ustrajati na izmjenama i neće dozvoliti da ovakav zakon nastavi smanjivati kvalitetu života Splićana i Dubrovčana. Zbog toga su istaknuli kako je nužno da se prepoznaju i izdvoje UNESCO-ve zaštićene sredine, odnosno lokaliteti, te da se prema njima drugačije donosi - da se dopusti jedinicama lokalne samouprave da upravo u tim sredinama imaju mogućnost postavljanja limita, odnosno samostalnog uvođenja reda u prostor.

Popularni Članci