test

ČESTITKE KOLEGA! Doktorirao poznati dubrovački novinar Ahmet Kalajdžić (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer Mratinović
Na Sveučilištu u Dubrovniku danas je doktorski rad obranio priznati dubrovački novinar Ahmet Kalajdžić.

Izložio je i obranio rad "Crna kronika u dubrovačkim tjednicima od 1891. do 1914. godine" pri sveučilišnom interdisciplinarnom doktorskom studiju 'Povijest stanovništva', uz mentoricu Gordanu Vilović. 

Kalajdžić je rad utemeljio na nevjerojatnih 14.700 istraženih novinskih stranica Dubrovnika i okolice. Kako je istaknuo u zaključku međunarodni odjek imale su teme vrijeđanje Dalmacije, tučnjava s mornarima, neredi nakon atentata, a sve to odrađeno je bez podilaženja čitateljima. 

U svom radu potvrdio je temeljnu tezu kako su članci o tragedijama i događajima o kriminalitetu i društvenim devijacijama novinarski profesionalno obrađeni i plasirani, zaslužili povjerenje čitatelja. Osim toga potvrđene su i pomoćne teze, struktura novinskih formi se mijenjala, ali novinari su promptno reagirali i prepoznavali značaj događaja, sustavno prateći sve do epiloga, zadržavajući pozornost čitatelja. 

Kalajdžić je svojim doktorskim radom zapravo zaokružio svoj status neupitnog novinarskog autoriteta, pogotovo na području crne kronike o kojoj izvještava desetljećima.

Popularni Članci