CELE SUTRA OSTAJE BEZ STOLOVA I STOLICA 'Vlasnici moraju biti svjesni kako vode kafić, a ne disco klub'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Cele subota
Gradonačelnik Mato Franković danas je, odgovarajući na pitanja novinara, komentirao aktualnu temu buke unutar zidina. Kazao je kako će vlasnicima 'Cele', koja je na sedam dana ostala bez javne površine, danas biti uručeno rješenje i toj odluci, a kako će sutra biti oduzeta javna površina.

„Vidio sam istupe vlasnika u javnom prostoru, to je njihovo pravo. Oni moraju znati kako vode ugostiteljski objekt, a ne disco klub. Priče o žamoru su gluposti. Ako se nastave ponašati onako kako su se ponašali prije, prijeti im oduzimanje javne površine na 30 dana, a onda i zauvijek. Nećemo se sada zaustaviti. Održali smo zbor građana, bio sam tamo pet sati, građani su jasno rekli što žele, što im smeta i vrijeme je da podvučemo crtu. Podvukli smo je i nećemo odustati,“ izjavio je.

 „Ovo je grad koji ne traži da se drugi prilagode njemu nego je sam po sebi veličina. Svatko od ugostitelja koji želi izvoditi glazbu, pronaći će način,“ kazao je.

Od strane novinara je upitan zašto se prije nije krenulo s rješenjima, s obzirom na to kako se radi o problemu koji traje desetljećima.

„Posljednjih pet i pol godina nisam imao ovlasti za sankcioniranje buke, to je radila sanitarna inspekcija i tek je nedavnim izmjenama zakona Grad za to ovlašten. Radit ćemo na kvalifikaciji naših ljudi koji će dobiti ovlaštenja za mjerenje. U rujnu smo dobili sve dozvole da možemo provoditi ovo što smo započeli i tada smo za dva, tri objekta oduzeli taracu. Prij početka sezone sam održao sastanak s ugostiteljima kojima sam rekao kako ćemo sankcionirati puštanje preglasne glazbe. Oni ne bi smjeli omogućiti veću količinu emisije glazbe od one predviđene zakonom,“ izjavio je.

Upitan je i što je to unplugged zona i kako to funkcionira.

„Svaki uređaj koji emitira glazbu bez pojačala je unplugged zona. Može svirati gitara, saksofon, kome smeta saksofon? Može i klavir. Može i pjevač, ako mu mikrofon nije spojen na pojačalo,“ izjavio je.

Na pitanje hoće li se redukcije odnositi na Igre i njihove programe, Franković je odgovorio niječno. Na pitanje hoće li na Stradunu opet moći koncerte održati Thompson, Prljavo kazalište ili Tom Jones, odgovorio je potvrdno.

„Da, ali u organizaciji jedinice lokalne samouprave. No i tu ćemo uvesti nova pravila. Napravit ćemo kompromis. Treba sjesti i razgovarati,“ odgovorio je Franković.

IBM

Popularni Članci