Brojni bankomati unutar zidina postavljeni su ilegalno, doznali smo točan broj onih koji imaju dozvolu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Marko Prpic/PIXSELL
Da bi se bankomat postavio, potrebna je suglasnost dubrovačkih konzervatora

Dubrovnik se pretvorio u grad bankomata. Svake godine ih je sve više, a posebno unutar zidina. Negoduju građani, negoduje gradonačelnik Mato Franković, pa se postavlja pitanje tko je odgovoran za ovu situaciju i može li se ona kako poboljšati. Stoga smo se obratili Ministarstvu kulture, te ih pitali za koliko su bankomata u staroj gradskoj jezgri dubrovački konzervatori izdali suglasnost. Naime, vlasnik ili zakupac prostora dužan je prije postavljanja bankomata dobiti suglasnost Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

- Unutar povijesne jezgre Konzervatorski odjel izdao je suglasnost za ukupno 9 bankomata, a ostali su postavljeni bez zakonom propisanih suglasnosti. Bankomati su postavljeni u svijetle otvore, reverzibilni su, lako uklonjivi i nisu oštetili kulturno dobro u najužem smislu te riječi. Međutim njihov broj, reklamne oznake i promjene namjena prizemlja, mogu imati negativan utjecaj na doživljaj povijesne jezgre – odgovorili su nam.

Drugim riječima, brojni bankomati unutar zidina postavljeni su ilegalno. Pitali smo Konzervatorski odjel što će biti s njima?

- Vezano uz bankomate koji su postavljeni bez odobrenja Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, obavještavamo kako je Ministarstvo kulture već pokrenulo obustavu radova koji su bili u tijeku, a Inspekcija će upozoriti da su vlasnici prostora dužni ukloniti bankomate koji nemaju dozvolu ili žurno zatražiti ishođenje dozvole – ističu.

Kako ograničiti broj bankomata u budućnosti?

- Ograničenje broja bankomata, načina postave i njihovog vizualnog reklamiranja potrebno je propisati Odlukom o komunalnom redu, a u skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobra – kazali su nam iz Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

MM

Popularni Članci