Brojne butige unutar zidina prestale su s radom, a prostori su ispražnjeni (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: , Goran Maratinović
Zbog krize s koronom, brojni poduzetnici u staroj gradskoj jezgri već su zatvorili svoja vrata

Dovoljno je napraviti kratki đir Stradunom, Ulicom od Puča i Prijekom da bi se, nažalost, zaključilo da su mnogi poduzetnici digli ruke od poslovanja. Mnoge butige su zatvorene, a neki prostori su i ispražnjeni, te čekaju bolja vremena. Đir počinjemo od Onofrijeve fontane, točnije zalazimo u Samostan sv. Klare. Tamo je nekoliko poslovnih prostora zatvoreno, radi samo jedna suvenirnica, ali nikoga od kupaca ne zatičemo u njoj. Znači, dio zakupaca očigledno nije moglo plaćati najam Crkvi. Stoga smo pitali Dubrovačku biskupiju jesu li u ovoj koronakrizi izašli u susret najmoprimcima i spustili im cijenu najma.

-Zbog situacije krize uzrokovane pandemijom COVID-19 Dubrovačka biskupija je za poslovne prostore u vlasništvu Biskupije i povezanih pravnih osoba donijela odluku o smanjenju zakupnine za 50% za mjesece travanj, svibanj i lipanj 2020. godine, dok je za preostalih 50% zakupnine omogućena odgoda plaćanja za sljedeću godinu. Za najam stambenih prostora omogućeno je, prema zahtjevu, u cijelosti oprost najamnine za travanj, svibanj i lipanj 2020. godine. Mjere za sljedeće razdoblje bit će definirane kroz ovaj mjesec. Kao posljedica ove krize već su tri zakupoprimca otkazali ugovor o zakupu. Ti prostori bit će predmet sljedećeg oglasa za iskazivanje interesa za zakup – kazali su nam iz Dubrovačke biskupije.

Drugim riječima, dio zakupnika prostora dignuo je ruke od posla, jer im Biskupija nije spustila cijenu najma, nego je samo odgodila plaćanje, a veliko je pitanje kada će se turisti opet vratiti i hoće li biti dobra sljedeća sezona. Nastavljamo Ulicom od Puča. Brojne trgovine i zlatare su zatvorene, radi pokoja, ali u njima nema gužvi. Ne rade ni neke suvenirnice, kao ni turističke agencije koje su do jučer nudile razne ture, a sada su sablasno prazne.

Gumeni bomboni

Vrata je zatvorio i legendarni Captain Candy s gumenim bombonima. Imali su čak tri poslovnice unutar zidina – jednu u Ulici od Puča, jednu na Gundulićevoj poljani i jednu na Stradunu – sve tri su zatvorene. Ne radi u Ulici od Puča ni dio trgovina s odjećom, kao ni ona butiga koja je nudila svježe sokove. Zatvorene su i suvenirnice Game of Thronesa. Začudo radi slastičarnica Peppino. Prošlih godina bili su redovi za kupnju sladoleda, a ove godine nema gužve.

Stižemo do Gradske kafane. Taraca je lijepo ispunjena, domaći se gušteraju na suncu ispijajući kafu. Gradska bi možda mogla preživjeti ovu krizu. Naime, oni plaćaju Gradu Dubrovniku 240 tisuća kuna mjesečno. No iz Grada Dubrovnika su izašli u susret najmoprimcima, te za travanj, svibanj i lipanj spustili su cijenu najma za 50 posto. Vjerojatno ih u sljedećim mjesecima čekaju nove mjere, spominjalo se smanjenje najma u odnosu na smanjenje obujma posla (koliko posto je promet pao, toliko će se spustiti i cijena najma).

U Cele također ima nešto ljudi. Većinom je riječ o domaćima, tu i tamo pokoji zalutali turist. Vlasnik prostora gdje je Cele je Zaklada Blaga djela, koja ima još prostora na Stradunu, te unutar zidina u svom vlasništvu. Pitali smo upravitelja zaklade Nikolu Obuljena je li se izašlo u susret najmoprimcima obzirom na krizu.

-Najmovi su osjetno smanjeni – rekao nam je Obuljen ne želeći precizirati o kojem je iznosu riječ – To ovisi o veličini prostora i djelatnostima. Razlika je je li riječ o obrtu, trgovini ili ugostiteljstvu. Sljedećeg tjedna Upravno vijeće Zaklade blaga djela na sjednici će donijeti  konačnu odluku o najmovima, te ćemo onda izaći s podacima u javnost. Moram napomenuti da su prostori Zakladi glavni izvor prihoda iz kojih onda financiramo stipendije, pomoć i njegu u kuću, te ostale naše aktivnosti.

Tko preživi, pričat će

Oni koji nisu imali tu sreću da su im najmodavci Grad Dubrovnik ili Zaklada Blaga djela ovise o dobroj volji privatnog vlasnika. Nekima će se spustiti cijene najma, a nekima neće. Svatko će imati svoju specifičnu priču i računicu. Neki već sad znaju da neće preživjeti, pa su odustali. Na Stradunu tako ne rade brojni objekti – suvenirnice, trgovine odjećom, a vrata je zatvorila i slastičarna preko puta caffe bara Orlando.

Dio zatvorenih prostora nalazimo i u Ulici između Polača. Tamo ne radi ni legendarni restoran Korta koji je godinama bio među najlošije ocijenjenim restoranima u Dubrovniku. Doduše, oni su vrata zatvorili i prije krize s koronom, jer im Pravoslavna crkva nije produžila najam. Fontana i Karaka lijepo su ispunjene posjetiteljima. Ima bit da se građani, unatoč krizi, teško odriču kafe i pive.

Na Prijekom su svi restorani otvoreni, ali nema baš navale. Nešto malo stolova je zauzeto, a prošle godine se nije moglo prolaziti od količine ljudi. I na Prijekom nalazimo poslovne prostore koji ne rade. Zatvorene su turističke agencije jer nemaju kome nuditi izlete i ture.

Ukratko, tko preživi, pričat će.

Maro Marušić

Popularni Članci