DONACIJA VRIJEDNIH UREĐAJA Zahvaljujući Palčićima najmlađi pacijenti dubrovačke bolnice i dalje imaju opremu kakvu zaslužuju (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić / Pixsell
Opća bolnica Dubrovnik bogatija je za još dva vrijedna uređaja koja su nabavljena donacijom Kluba roditelja nedonoščadi „Palčići“. Akcijom "Palčići za Hrvatsku" prikupljena su sredstva kojima su za potrebe Odjela pedijatrije nabavljeni bilirubinometar i fototerapijska lampa u vrijednosti gotovo 60 tisuća kuna.

Uređaji su primjenjivi u neonatologiji te služe za dijagnostiku i liječenje novorođenačke žutice, a u okviru donacije vrijednih uređaja upriličena je svečana primopredaja na Odjelu pedijatrije.

''U ime djelatnika Opće bolnice Dubrovnik, Pedijatrijskog odjela i naravno pacijenata zahvaljujem se predstavnicama udruge Palčići na ovim hvale vrijednim darovima koji će nam zaista pomoći u svakodnevnom radu s najmanjim pacijentima kojima je to i najpotrebnije. Pedijatrijski odjel je specifičan, tu su naši najosjetljiviji, mali pacijenti i zaista možemo biti zadovoljni socijalnom osjetljivošću naših sugrađana. I ovo ljeto smo  imali još nekih donacija i nastojat ćemo na tome ustrajati.  Zahvaljujem se i voditeljici Odjela dr. Mariji Radonić koja je također  napravila sve što je bilo moguće  s njene strane da se realizira ova donacija. Udruzi čestitam i zahvaljujem'', rekao je uvodno ravnatelj  Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić.

Doktorica Marija Radonić pojasnila je kako je riječ o dva uređaja koji služe dijagnostici i liječenju patologije novorođenačke žutice. ''Perkutano mjerenje bilirubina odavno je poznato, međutim ti uređaji spadaju u potrošni materijal i naši su prethodni aparati došli svome kraju, rezultati nisu bili pouzdani tako da nam je donacija došla u pravo vrijeme'', rekla je Radonić dodavši kako lampe za liječenje novorođenačke žutice imaju svoj vijek trajanja i broj sati koliko rade, a ovim donacijama u ključnom su trenutku u mogućnosti zamijeniti one stare, dotrajale.

''Ovo je najnoviji model s kojim su sestre u svakodnevnom radu jako zadovoljne i stoga zahvaljujem na odabiru upravo ovog modela. Novorođenačka žutica je podjednako patologija, i u zdravih, i u bolesnih novorođenčadi. Možda imamo jednom u 10 dana potrebu za liječenjem djeteta na ovaj način. Prije je toga bilo puno više'', rekla je Marija Radonić podsjetivši pritom kako ovo nije prva donacija Palčića njihovom Odjelu.

 ''Prije nekoliko godina mi smo od Palčića dobili i reanimacijski stol, koji je u upotrebi, tako da je stvarno prilika da se zahvalimo, ne samo na tim jednokratnim pomoćima, nego što Udruga u kontinuitetu skrbi o ovoj najosjetljivijoj populaciji. Oni to nikad ne rade bez suradnje s nama i mi im se prilagodimo. Ovo je jedna jako dobra suradnja'', zaključila je Radonić.

Okupljenima se obratila i predsjednica Udruge Željka Vučko.

''Prva donacija za Opću bolnicu Dubrovnik bila je 2012, drago mi je čuti da je taj stol za reanimaciju u upotrebi i da koristi, kao što se nadam da će koristiti i ovi uređaji za koje su sredstva nabavljena u humanitarnoj akciji Palčići za Hrvatsku koja je opet nastavak humanitarne akcije Vratimo palčiće u Petrovu. Tu smo prikupili 5 milijuna 700 tisuća kuna i donirali dvije zagrebačke bolnice koje su stradale u potresu. Taj val ljudske dobrote bilo je nemoguće zaustaviti, ljudi su tražili da idemo dalje, da se akcija proširi na sva hrvatska rodilišta'', rekla je Vučko dodavši kako su kontaktirali sva hrvatska rodilišta o njihovim potrebama pa tako i OB Dubrovnik.

''Nadam se da će jednog dana svako dijete, bez obzira u kojoj se bolnici rodilo, imati najbolji mogući start u život, a svi mi znamo da o tome ovisi njegova budućnost'', rekla je Vučko koja se osvrnula na sam rad njihove udruge kroz sve ove godine.

''Ponosni smo da što je u 11 godina postojanja  pet, šest mama iz cijele Hrvatske uspjelo prikupiti  više od 15,5 milijuna kuna i donirati više od 100 uređaja. Ono što sada želimo je završiti ovu akciju. Na računu je na današnji dan milijun i 300 tisuća kuna, kojima ćemo platiti još ove tri donacije koje smo odradili zadnja tri dana. Jug smo riješili, selimo se u Slavoniju koja će dobiti svoje uređaje koje su naručili i mislim da su time Palčići za neko duže vrijeme završili sa svojim humanitarnim radom, vraćamo se onom zbog čega smo i osnovani, što uz ovaj humanitarni rad sve ove vrijeme radi nas šest mama, a to je pomoć i podrška obiteljima prijevremeno rođene i bolesne novorođenčadi'', rekla je Vučko te se zahvalila medijima što prate akcije, što su produljena ruka rada udruge kako bi javnost znala ''kuda je otišla svaka lipa ove akcije''.

Popularni Članci