ARHITEKT JE HTIO 'DIZAJNERSKU KLUPU' IZ ŠPANJOLSKE Vlaho Bupić: Za te pare bismo iscrtali Lapad od Solituda do Montovjerne (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Nedavno su dovršeni radovi na novouređenoj javnoj površini kod lapadskog stadiona koja se građane nije osobito dojmila sudeći prema komentarima. 

Prostor izgleda nešto bolje, postavljena je fontana, nova klupa, uređen je pločnik, kao i dio za bicikle, no svakako u oko upada iznos od 364.638,89 kuna, koliko košta projekt. 

Investitor je Grad Dubrovnik, a autor idejnog projekta je Davor Bušnja čija je tvrtka Nona izradila troškovnik koji smo dobili na uvid kako bismo provjerili kako je moguće da je došlo do tolikog iznosa projekta. Iz troškovnika je vidljivo kako su radovi rušenja i demontaže stajali 40.455,00 kuna, zemljani radovi nešto više od 64 tisuće kuna, betonski i armirano-betonski radovi gotovo 119,5 tisuća kuna, trošak hortikulture nešto više od 4,6 tisuća kuna, vodovoda i odvodnje nešto više od sedam tisuća kuna, no za oko svakako zapinje stavka 'oprema' na koju je potrošeno 116,063 kune. 

Zanimljivo je i to kako se gotovo pola tog iznosa, točnije 47 355,50 kuna, odnosi na klupu. Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, radi se o dizajnerskoj klupi iz Španjolske koja je postavljena na područje koje ujedno predstavlja i jedno od najpoznatijih okupljališta navijačkih skupina u Dubrovniku. Fontana je koštala 14 210 kuna, dok je na montažne stalke za bicikle potrošeno 33 060 kuna. Po svim stavkama je navedeno kako su materijali visokokvalitetni i kako su otporni na habanje, no postavlja se pitanje je li dizajnerska, skupa, visokokvalitetna klupa bila neophodna oprema ispred gradskog stadiona i okupljališta navijačkih skupina. 

Iz neslužbenih razgovora doznajemo kako je želja autora idejnog projekta bila da se projekt ispoštuje onako kako ga je on i zamislio, a Bušnja za Dubrovački dnevnik tvrdi kako je proces osmišljavanja i realizacije tekao u konstruktivnom dijalogu s gradskom upravom. No, čini se kako s cijenom projekta, uz građane, nije osobito zadovoljan ni gradonačelnik Mato Franković koji je nedavno javno izrazio nezadovoljstvo, a nadležnom Upravnom odjelu podijelio opomene. 

Dubrovački dnevnik komentar je zatražio od Vlaha Bupića, jednog od autora murala na zidu stadiona koji je posvećen dubrovačkim braniteljima, ali i svima onima koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu, kao i murala posvećenog Hajduku na istom području. Bušić je kazao kako prostor izgleda bolje no prije, no kako je svakako upitna cijena projekta. 

"Radovi kao takvi su u redu, ali je pitanje rokova i cijene. Nitko vjerojatno ništa ne bi rekao da su oni trajali nekoliko dana i da je cijena niža. Kad smo radili murale, imali smo proračun od četiri tisuće kuna pa smo uredili 70,80 metara zida. Zamislite što se sve onda moglo napraviti od iznosa novca koliko je koštao projekt uređenja javne površine. Dakle, ljepše to izgleda nego što je prije izgledalo, ali se povlači pitanje rokova i cijene projekta," izjavio je Bupić za Dubrovački dnevnik podsjetivši kako su za vrijeme crtanja murala organizirali i pomoć jednoj siromašnoj obitelji. 

"Za novac koji je potrošen na trg, mi bismo sredili Lapad od Solituda do Montovjerne," poručio je Bupić. 

Popularni Članci