ARHITEKT JAVNE POVRŠINE U LAPADU 'Cilj nije bio stvoriti dopadljiv i poliran ambijent'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Kontaktirali smo arhitekta javne površine u Lapadu Davora Bušnju kako bi iznio svoju stranu priče

Nakon brojnih negativnih reakcija povodom uređenja javne površine pokraj stadiona u Lapadu, obratili smo se glavnom projektantu Davoru Bušnji, kako bi iznio svoju stranu priče. Pitali smo ga je li imao slobodu u projektiranju ili su iz gradske uprave jasno rekli što žele?

-Projekt uređenja javne površine ispred gradskog stadiona Lapad naručen je i odobren od strane Grada Dubrovnika na osnovu izrađenog projektnog zadatka. Proces osmišljavanja i realizacije tekao je u konstruktivnom dijalogu s gradskom upravom – kazao nam je Bušnja, te dodao što je bio cilj projekta:

-Glavne karakteristike javne površine uz stadion Lapad koje formiraju njegov identitet i način korištenja obilježene su vizualnim i zvučnim zasićenjem te postojećim muralom na ogradnom zidu stadiona. Radi se o proširenju pločnika na istaknutom mjestu raskršća. Cilj projekta je bio zadržati duh mjesta uz nenametljivo unaprjeđenje i opremanje urbanom opremom. Proširenje komunikacije oblikovano je promjenom u karakteru podne površine: raster pločnika je zamijenjen monolitnom plohom u istom materijalu i teksturi. Promjenom hodne plohe, urbanom opremom i postojećim stablom definirano je mjesto za susret i kraći boravak. Osnovna intencija nije bila stvoriti dopadljiv i poliran ambijent kao nametljivu suprotnost postojećem identitetu mjesta, već potvrditi postojeći karakter lokacije – istaknuo je projektant.

Pitali smo ga također je li cijena za ovakav projekt od pola milijuna kuna prevelika, na to što nam je Bušnja kazao da se za financijska pitanja obratimo Gradu Dubrovniku.

Interesiralo nas je i zašto je projektirao stalke za bicikle, kada u Dubrovniku rijetko tko vozi biciklu, jer nema niti jedne staze, no na to pitanje arhitekt Davor Bušnja nam nije odgovorio.

Inače, arhitekt Bušnja za svoj dosadašnji rad primio je brojne nagrade, a posebno se ističu njegovi projekti mediteranskih kuća.

MM

Popularni Članci