ANKETA Za koga biste glasali da su danas izbori za gradonačelnika Dubrovnika?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Redovni izbori za članove predstavničkih tijela jedinica te izbori za općinskog načelnika, gradonačelnika i župana i njihove zamjenike održavaju se istodobno, treće nedjelje u svibnju svake četvrte godine. 

Dakle, 16. svibnja 2021. godine u 19 sati će biti poznati rezultati izlaznih anketa Dubrovačkog dnevnika, a neslužbeni rezultati će pristizati u toku večeri kada će biti jasno tko ulazi u drugi krug izbora, a tko je dobio većinu u Gradskom vijeću te bez koga se neće moći sastaviti vlast u Dubrovniku.

Iako, osim aktualnog gradonačelnika Dubrovnika Mata Frankovića te bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića nitko nije istaknuo kandidaturu, u našoj anketi istaknuli smo one kandidate koji su momentalno čelnici stranaka ili su istaknuti članovi u Gradskom vijeću ili pak pretendiraju biti politički faktor u narednom političkom periodu nakon lokalnih izbora. U anketi Dubrovačkog dnevnika dajte glas svom favoritu!

Pero Vićan najdugovječniji je dubrovački političar. Iako je aktivan u politici 35 godina i više, njemu politika nije primarno zanimanje. Godinama je predsjednik i dioničar Dubrovačkog primorja te godinama je, uključujući i rat i pandemiju koronavirusa, zapošljavao trocifreni broj zaposlenika i uredno im davao plaće. Autonomno i suvereno vodi svoj Dubrovački demokratski sabor i desetljećima je bitan politički faktor u Dubrovniku i Županiji. Drži do obećanja, a jedino što je do sada obećao, a nije ispunio je knjiga koju je najavio napisati i koja bi u Dubrovniku bila pravi bestseller.

Mato Franković, aktualni gradonačelnik Dubrovnika jedan je od vjerojatnih kandidata koji idu u drugi krug izbora koji će se održati 30. svibnja, dva tjedna nakon prvog kruga izbora. Sa komodnom većinom u Gradskom vijeću autonomno je vodio Grad protekle tri godine. U zadnjoj godini mandata zatekla ga je globalna pandemija što ga i dalje ne sprječava da dovrši brojne projekte koji su u tijeku, od kojih su  Lapadska obala, cesta za Pobrežje te stanovi za mlade jedna od okosnica njegovog mandata.

Andro Vlahušić, dubrovački gradonačelnik kojem je istekla zabrana kandidiranja na neposrednim izborima se kandidira po četvrti put, a sa svojom nezavisnom listom koju je nazvao ‘Dubrovnik – naš Grad’.

Jadran Barač, predsjednik dubrovačkog SDP-a, kreće u bitku za mandat gradonačelnika. Ovaj SDP-ov vijećnik jedan je od rijetkih oporbenih vijećnika koji stvarno jesu oporba.

Nataša Gabričević, predsjednica dubrovačkog HNS-a jedna je od izglednijih kandidata iz te stranke za poziciju gradonačelnice. Bivša direktorica dubrovačke Čistoće iz mandata Andra Vlahušića mogla bi istaknuti svoju kandidaturu ako to bude po volji gradskog i županijskog ogranka HNS-a.

Vido Bogdanović, predsjednik dubrovačkog HSS-a i bivši gradonačelnik Dubrovnika dobar je rezultat ostvario na zadnjim izborima. Osvojivši 12 posto glasova s marginaliziranim HSS-om Bogdanović je gotovo na svojim leđima donio mandat u Gradskom vijeću te tako spasio tu stranku od odumiranja u Dubrovniku. Svojim iskustvom je unio u Gradsko vijeće mudrost, iskustvo i znanje. Malo se javlja za riječ, a kada se pak javi, od njega se može ponešto i naučiti. Operiran od politikanstva, unatoč svojim godinama, bio je pravo osvježenje. I on i njegov bivši stranački kolega, današnju vijećnik DUSTRE Rikard Rosetti.

Igor Legaz se kroz Srđevce počeo aktivnije baviti politikom, ali im je našao manu pa se javno obrušio na njih I njihovog vijećnika Nikšu Selmanija. Ni vijećniku Kristiću nije ostao dužan vezano za aferu Malog Straduna. Dubrovački ljubitelj pomorskog dobra koji nerijetko zna pretjerivati moguće će okupiti svoju ekipu i krenuti s nekom listom koja više odgovara njegovu opusu.

Nikša Selmani super glazbenik, vrlo dobar gradski vijećnik dobro predstavlja listu birača Srđ je Grad te je uz Jadrana Barača jedini korektivni faktor vladajućih.

Denis Pavela je dubrovački aktivist i višestruko nagrađivani djelatnik dubrovačke policije. Predsjednik udruge Sigurnost u prometu proteklih je godina iznimno aktivan i sugeriranjem rješenja u prometu i komunalnim poslovima, a nositelj je i plakete Udruge civilnog društva za doprinos sigurnosti cestovnog prometa 2014. i 2018. U vrijeme pandemije koronavirusa bio je inicijator i organizator Ruke pomoći gdje su se u vrijeme lockdowna bespomoćnim sugrađanima nosili obroci na dnevnoj bazi.

Olga Muratti je dugogodišnja političarka, radnica u prosvjeti. Bila je predsjednica dubrovačkog SDP-a, a sada tri kata niže vodi dubrovačku stranku penzionera (HSU). Bila je predsjednica Gradskog vijeća od 2009. do 2013. godine kada je pokazala umijeće mogućega i s tijesnom većinom upravljala četiri godine Gradskim vijećem.

Željko Raguž spada u mlađu generaciju dubrovačkih političara te je dio vladajuće većine već sedam godina. S Lukom Dubrovnik, gdje je na čelu već treću godinu, ostvaruje odlične rezultate, jednako kao i u vrijeme korone koja njega i njegove djelatnike nije pokolebala da zadrže stabilnu financijsku situaciju u tvrtki. Stranka kojoj je osnivač i kojom presjedava je 2017. kao netom osnovana stranka ostvarila respektabilan rezultat te sada participira s tri vijećnička mandata u Gradskom vijeću. Raguž svojim političkim djelovanjem dosta promovira sport i sportsku infrastrukturu i ide na živce kulturnim djelatnicima jer tvrdi da dubrovački sport pati nauštrb kulture.

Maro Kristić je na proteklim parlamentarnim izborima osvojio popriličan broj preferencijalnih glasova što mu je dobra startna pozicija za kandidaturu. Angažiran na sto mjesta, posjeduje znanje i iskustvo za mjesto gradonačelnika. Ima podršku javnosti, bori se za i za male i velike ljude, i male i velike tvrtke. Dolores Lujić, njegova kolegica u gradskom vijeću izuzetno je iskusna vijećnica, puna iskustva i znanja. rijetko istupa, a kada pak istupa onda djeluje kao da barata materijom. Tip je vijećnika koji svakako fali u Vijeću u većem broju.

Popularni Članci