'

Američki studenti iz Kalifornije u posjetu Gradu Dubrovniku: 'Ponosni smo na naše iseljenike'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u pratnji pročelnice Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivane Brnin i višeg savjetnika Igora Deranje primio je grupu američkih studentica iz Kalifornije, a prijamu su nazočile i njihove mentorice Nicoline i Olivia Yoder. 

Američka skupina studenata boravi u Dubrovniku od 2. do 4. srpnja 2024. kao ambasadori organizacije Slavic American Cultural Organization (SACO), odnosno u sklopu suradnje s gradom prijateljem Montereyem te kao dio programa razmjene studenata čiji preci potiču iz Hrvatske i Dubrovnika. Za sve njih, bio je ovo prvi posjet domovini njihovih predaka, a naredne dane na jugu iskoristit će u razgledavanju bogate prirodne i kulturne baštine. Posebno ih je oduševio nastup folklornog ansambla Linđo dok će sutrašnji dan provesti u Arboretumu Trsteno.

Poželjevši im dobrodošlicu u Dubrovnik, gradonačelnik Franković američke je studente upoznao sa zanimljivim detaljima iz bogate dubrovačke povijesti, a osvrnuo se i na zbivanja u Domovinskom ratu s naglaskom na obranu Dubrovnika i žrtvu hrvatskih branitelja. Također je pohvalio njihovu želju da upoznaju hrvatsku tradiciju za koju ih vežu korijeni.

“Iznimno smo ponosni na sve naše iseljenike, jer nas diljem svijeta, pa tako i u Sjedinjenim Američkim Državama, znaju nas kao marljive i sposobne ljude, nevjerojatno talentiranu sportsku naciju. Brojni vaši gradovi su veći nego naša država, no Dubrovnik je kroz povijest nebrojeno puta pokazao da značaj ili utjecaj jedne zajednice nisu isključivo vezani uz veličinu prostora ili brojnost stanovništva. Jer od rane povijesti, Dubrovnik je bio prvak u mnogočemu“, poručio je gradonačelnik Franković pozvavši goste da tijekom posjeta svakako posjete novootvorenu Spomen sobu poginulim dubrovačkim braniteljima u palači Sponza.

“Nevjerojatno sam ponosna na svoje hrvatske korijene, uostalom dobila sam ime po svojoj baki koja je iz ovih krajeva odselila u Kaliforniju“, zaključila je Nicoline Yoder, studentska mentorica.

Prije skoro dva desetljeća, Dubrovnik i Monterey postali su gradovi prijatelji, a to prijateljstvo njeguju godinama kroz realizaciju brojnih projekata, od kojih je je jedan i Dubrovački polumaraton, ali i organizirajući studentske i učeničke razmjene. The Slavic American Cultural Organization (SACO) osnovana je 1979. u gradu Watsonville, 40 km udaljenom od Montereya. Tijekom proteklih nekoliko godina, nastavili su rasti izvan Watsonvillea, dosežući zajednice Montereyja, Santa Cruza, San Josea i druge.

Popularni Članci