test

20. ROĐENDAN SVEUČILIŠTA "Nositelj hrvatskog identiteta, pronicatelj intelektualne misli i stvaratelj poticajnih razvojnih ideja" (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Povodom 20. obljetnice rada, Sveučilište u Dubrovniku organiziralo je svečanost kojom su obilježena dva desetljeća postojanja. Večeras će se održati i koncert Silentea pred Studentskim domom, a ulaz je besplatan.

Rektor Sveučilišta Nikša Burum kazao je kako su ljudi najveći resurs, a na Sveučilištu je danas više od 260 zaposlenih, od kojih 120 doktora znanosti. 

"20 godina možda uistinu djeluje dugo u čovjekovom životnom vijeku, ali ipak kratko vrijeme u suradnji visokoobrazovne, društenim postignućem, prestižne institucije. Tijekom tih objektivno kratkih 20 godina prešli smo zahtjevan znanstveni put. Od opreme i skromnih predavaonica kakve smo imali na početku, dosegli smo zavidnu prostornu infrastrukturu s više od 15 tisuća metara kvadratnih. Danas Sveučilište ima šest dvorana, 60 moderno opremljenih predavaonica, laboratorija, radionca, a nastavnicima je na raspolaganju 130 kabineta.
Osnovana su i četiri poslovno-istraživačka centra koja ostvaraju značajne rezultate u području podvodne robotike, digitalne ekonomije i informacijskih znanosti. Na Sveučilištu djeluje i studentski radio koji odašilje 24-satni program, a nedavno je otvoren i moderni TV studio. Uz šest sveučilišnih odjela u sastavu Sveučilišta su i Institut za more i priobalje s Akvarijem u Tvrđavi sv. Ivana koji je nedavno obnovljen, Zavod za mediteranske kulture u Čibači, Centar za marikulturu u Bistrini.

Tijekom svoje dvadesetogodišnje povijesti Sveučilište u Dubrovniku bilo je nositelj hrvatskog identiteta, pronicatelj intelektualne misli i stvaratelj poticajnih razvojnih ideja", kazao je na svečanosti Burum. 

Gradonačelnik Mato Franković podsjetio je kako se iduće godine obilježava 400 godina od osnutka Collegium Ragusinum kojeg su prije četiri stoljeća osnovali Jezuiti.

"Kasnije ga je Senat Dubrovačke Republike proglasio javnim, visokim učilištem. Tu se obrazovao i Ruđer Bošković najpoznatiji hrvatski znanstvenik. Prije njih, a i nakon njih, u ovom su gradu živjeli i djelovali brojni Dubrovčani koji su svojim učenjem i znanstvenim radom dali doprinos iz svojih područja u svjetskim razmjerima. Djelujući na takvim temeljima, pred suvremenim visokim obrazovanjem velika je odgovornost koju je današnje Sveučilište u Dubrovniku prije 20 godina prihvatilo i do danas izgradilo respektabilnu ustanovu. Put do te točke nije bio ni jednostavan ni lak, ali su dugogodišnji napori pojedinaca i ustanova koji su sustavno razvijali visoko obrazovanje u Dubrovniku zaživjeli osnivanjem samostalnog Sveučilišta. Ono danas ima značajnu ulogu u razvoju grada koji je i sveučilišni grad sa studentima koji dolaze iz cijele Hrvatske i šire, tome je doprinijelo i otvaranje Studentskog doma prije dvije i pol godine.

Grad Dubrovnik i Sveučilište u Dubrovniku nastavljaju uspješnu suradnju, a ove godine smo potpisali sporazum o znanstveno-stručnoj suradnji u istraživanju i razvoju. Istraživačke aktivnosti koje se izvode od strateškog su značaja za postizanje održivog i uravnoteženog razvitka našeg grada. Između ostalog, provest će istraživanje vezano uz nosivi kapacitet, diversifikaciju turističkog proizvoda, procjenu troškova i korist cruising turizma, nakon čega će na temelju analioza i stručnih studija Sveučilište izraditi nacrt prijedloga strategije integriranog upravljanja održivim turizmom grada Dubrovnika. Riječ je o važnom dokumentu koji će odrediti budući razvoj našeg grada.
Važno nam je imati uglednu i perspektivnu visoko-obrazovnu ustanovu u našem gradu čije vodstvo i djelatnici razumiju grad u kojem djeluju, prepoznajući njegove potencijale, ali i slabosti te sve ono na čemu je potrebno dalje raditi", zaključio je gradonačelnik. 

Nikola Dobroslavić rekao je kako Županija sa Sveučilištem surađuje na brojnim projektima kao što su monitoring Malostonskog zaljeva, projekt mrijestilišta u Bistrini, projekt razvoja autonomnmog robotskog sustava za prikupljanje otpada iz mora, Reginalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, a surađuju i pri izradi brojnih strateških dokumenata Županije. 

"Za jedno sveučilište 20 godina i nije puno, s druge strane slavljenik je u godinama koje obično karakterijziraju najveći naboj i snagu. Dubrovnik zasluženo ima svoje sveučilište zbog svoje znanstvene tradicije koju naslijeđuje od svojih velikana kakvi su bili Benetdikt Kotruljević, Nikola Sagroević, Ruđer Bošković... Dubrovnik zaslužuje svoje sveučilište zbog svog zemljopisnog ali i svog geopolitičkog položaja i značaja, jer je čuvar hrvatske znanosti i državnosti na krajnjem jugu lijepe naše. A ima ih danas koji bi se okitili hrvatskom znanstvenom i kulturnom baštinom Dubrovnika. Dubrovnik zaslužuje svoje Sveučilište i zbog zalaganja i truda brojnih naraštaja i istaknutih pojedinaca", kazao je župan Dobroslavić. 

Popularni Članci