BURNO OKO PRORAČUNA I ŽARKOVICE Vlahušić najavio da će pobjeđivati HDZ dok je živ (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: LK, DD
Sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, 12. po redu, danas se održava u Velikoj vijećnici.

Vijećnici su danas trebali odlučivati o Prijedlogu Proračuna Grada Dubrovnika za 2016. godinu, no odlukom HDZ-ovih vijećnika i 'Srđevaca', točka je maknuta s dnevnog reda te su za danas predložili samo predstavlja Proračuna, a izostavljena su i vijećnička pitanja. Zbog aktualnosti teme, u dnevni red je ubačena točka o izgradnji azila za napuštene životinje kao i točka koja se tiče GUP-a.

Gradonačelnik Andro Vlahušić osvrnuo se micanje točke o Proračunu.

'Nema problema, vi to možete napraviti, možete je maknuti s dnevnog reda. To je vaše pravo. Nema izvješća o Proračunu nego ćemo danas odlučivati o Proračunu ili ne. Ako se makne točka, onda nema nikakvog predstavljanja, takva su pravila,' izjavio je gradonačelnik te dodao kako će pobjeđivati HDZ dok je živ kao što ga je pobijedio više puta i kako mu to nije problem.

Kazao je kako slobodno mogu reći kako 'ne žele najveći proračun u Državi' i da žele da Dubrovnik ide u nove izbore.

Maro Kristić (KLGB 'Srđ je Grad') se požalio kako se njihovi amandmani nisu uvrstili u Proračun, no Vlahušić je kazao kako oni nisu dostavljeni u roku.

'Ne možemo uvrstiti nešto čega nema', izjavio je gradonačelnik.

PROBLEM NAPUŠTENIH PASA

Kao prva točka dnevnog reda uvrštena je točka koja se tiče problema vezanog uz smještanje napuštenih životinja.

'Sinoć je pod okriljem noći odveden nepoznat broj pasa u različita skloništa koja imaju različite politike, a većina njih su kill skloništa. Ovo je civilizacijska sramota,' izjavio je 'Srđevac' Maro Kristić te dodao kako treba zahvaliti sestrama Anici i Sandri Sambrailo jer po Gradu ne šetaju pobiješnjele horde pasa.

Također su predložili da se donese zaključak o tome kako se tvrtki Sanitat nalaže da u roku od sedam dana Gradskom vijeću dostave izvješća o kastraciji i cijepljenju životinja u razdoblju od 2010. do 2015. godine te da dostave i sve ugovore kao i dodatke ugovorima, kao i da se obustavi daljnje odvoženje pasa, vrate oni koji su odvezeni te da se žurno izgradi azil za namjanje 300 pasa.

Predsjednik Gradskog vijeća Mata Frankovića izjavio je kako osuđuje otimanje životinja ukoliko su postojali dokumenti i opravdani razlozi te kako se isto moglo napraviti i u 8:00 sati. Također je kazao kako osuđuje i sve one koji su povrijedili Vlahušićev dom i ugrozili njegovu obitelj. Dodao je i kako osuđuje sve vlasti do sada, u koju spada i ona HDZ-ova, što Dubrovnik nema sklonište za životinje te kako ne smatra kako bi sve životinje iz Županije trebale stizati u Dubrovnik.

Na temu se osvrnuo i gradonačelnik Andro Vlahušić.

'Ministarstvo poljoprivrede, Vlada i veterinarska inspekcija su donijeli odluku o izmiještanju pasa u tzv. no kill skloništa. Nisam vidjeli da je itko od vas vijećnika, pa ni gospodin Kristić, da ste izražavali protest protiv odluke veterinarske inspekcije. Dio vijećnika koji se natječu za Sabor i koji žele s nama u koaliciju, u Saboru, jutros prijete mojoj kćeri. Jutros sam preskočio neke važne sastanke, iz kuće sam izašao, a čekalo me 10-ak policajaca i to samo zato jer sam na čelu Grada koji poštuje odluke državnih tijela', izjavio je.

Kazao je kako je jutros odvedeno 75 pasa u pet azila koji su se obavezali kazneno i krivično kako neće eutanizirati životinje u roku od 60 dana.

Kristić je kazao kako nema brige za Vlahušićevu kćer jer je 'odvedena uz snažne policijske snage', na što je HSU-ova Olga Muratti rekla kako su 'oni političari, a ne njihove obitelji kojima se ne smije narušavati njihova obitelj'.

'Obitelji se ne bave politikom, nekad se i one same ne slažu s odlukama i poslovima koje radimo. Adresa gradonačelnika je ovdje, Pred dvorom 1, a kad je u Gružu, tad je on Andro Vlahušić, otac, suprug, a njegova obitelj ima pravo na privatnost,' izjavila je.

'Ja shvaćam kako želite galamiti ispod mog prozora, to je politika. Shvaćam da mi želite prijetiti. Međutim, zašto ne donesete odluku koja se tiče onoga tko je dao nalog? Ovu odluku nisam donio ni ja, ni Vedran Kunica, ni Sanitat. Zašto ne izglasate točku kojom se nalaže veterinarskoj inspekciji i Ministarstvu da povuku odluku i rješenje, a mi ćemo ih vratiti, sve pse, o vlastitom trošku. Ako to niste u stanju, onda obmanjujete svjesno. Ne mogu ja, kao gradonačelnik, poništiti odluku državnog tijela,' odgovorio je Vlahušić.

Za riječ se javio i DDS-ov Pero Vićan.

'Mi možemo donijeti odluku o tome da ne smije doći do eutanazije jer ako su oni popisani po čipovima, moraju se vratiti,' kazao je.

Vlahušić je kazao kako su predlagali Dolini Neretve, otocima, Pelješcu, Dubrovačkom promorju, Župi dubrovačkoj da nađu lokacije za napuštene životinje, što oni nisu htjeli.

'Zašto obavezujete da samo Dubrovnik mora napraviti azil za 300 životinja s područja cijele županije, ali općine ne moraju?', izjavio je.

Zaključak je usvojen većinom glasova prema kojem bi se psi trebali vratiti natrag na Žarkovicu.

RASPRAVA O PRORAČUNU

Nakon izglasavanja točke o Žarkovici krenula je rasprava oko proračuna za narednu godinu.

'Proračun za narednu godinu uvećan je za 12 milijuna kuna. Završili smo sve pregovore oko Culture cluba Revelin; plan je bio oko milijun kuna, a ostvarivat će četiri milijuna. Ukinuli smo rooming liste što je povećalo prihod od autobusa za tri milijuna kuna. Nismo napravili grešku u planiranju, samo smo uvećali prihode,' izjavio je gradonačelnik.

Riječ je imao i HDZ-ov vijećnik Marko Potrebica koji je Vlahušića usporedio s Faraonom.

'Govorio je -ovaj amandman je prihvatljiv, ovaj je neprihvatljiv, ali nije na Vlahušiću da donosi proračun nego na vijećnicima. Gradonačelnik može sukladno svojim ovlastima može prihvatiti ili ne prihvatiti amandman,' izjavio je.

Za riječ se javio i DDS-ov Pero Vićan.

'Nismo uputili niti jedan amandman zato što se nisu uvažila razmišljanja o kojim smo govorili kad se usvojio proračun za 2015. Zalagali smo se za drukčiji model proračuna, a vjerojatno se neki majstori neće složiti,' izjavio je Vićan. 

 

Popularni Članci