Fekalije iz septičkih jama slijevaju se na cestu u Zatonu, 'mirišljava' voda prska na sve strane

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Vozači koji češće prolaze kroz Zaton sigurno su primjetili da se na cesti, tek nekoliko desetaka metara od butige Pemo, zadržava određena količina vode. Sve bi bilo lako da ta voda nije 'obogaćena' fekalijama koje nesavjesni vlasnici septičkih jama ne čiste.

Na fekalije koje se izlijevaju po magistrali u Zatonu upozorio nas je čitatelj. -'Već mjesecima odmah iza trgovine Pemo preko magistrale teču fekalije iz nečije fose. Kada se vozite smrdi kao u nekoj selendri, ta 'voda' šprica po automobilima, a zamislite kako je kada prolazite s motorom', napisao je čitatelj.

Na sigurnoj udaljenosti, nekoliko metara od 'mirišljavih' lokvi na cesti, naišli smo na jednog od mještana. Kiša ne pada već danima, ali lokve su još tu. Na naše pitanje odmahnuo je rukom obavijestivši nas da je riječ o problemu koji se ponavlja. -'Da vidite samo kako ljeti zna smrditi', kaže nam. -'Septičke jame se napune i uz vodu što se slijeva s brda ta mješavina prodire i do ceste', govori i pokazuje uokolo otkud sve ta 'voda' dolazi.

Zaton nema izgrađenu kanalizacijsku mrežu, već se odvodnja otpadnih voda svodi na individualne crne i septičke jame uz nekoliko direktnih ispusta u more. Curenje septičkih jama na području Zatona stara je boljka. Znaju to dobro i mještani, ali i u dubrovačkom Vodovodu.

-'Poznati su nam problemi procurivanja septičkih jama na području Zatona i iz tog razloga je izgradnja sustava javne odvodnje na ovom području jedan od prioriteta Vodovoda Dubrovnik i Grada Dubrovnika i na tome se intenzivno radi', kažu nam u Vodovodu Dubrovnik.

Na području Zatona do sada su izvedeni radovi na izgradnji sustava javne odvodnje u Velikom Zatonu, naselju Pinje, dijelom u Malom Zatonu, te na svih 6 kanalizacijskih crpnih stanica. U tijeku je realizacija projekta Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Zaton – Orašac, koji mora biti završen do kraja ove godine, a nakon čega bi se stavili u funkciju do sada izgrađeni dijelovi sustava javne odvodnje Zatona.

-'Kompletan završetak radova na sustavu javne odvodnje Zatona očekuje se krajem 2016. godine i financirao bi se sredstvima druge faze Projekta Jadran', pojasnili su iz Vodovoda.

To je jedan par rukava. No, ovakve situacije moguće je spriječiti, a to se može jedino ako svi vlasnici objekata u naglašeno turističkom mjestu poštuju propise tako da koriste vodonepropusne sabirne jame i redovito ih, odnosno prema potrebi prazne putem autocisterni.

Ipak, čini se, nekima se ne da gnjaviti pa radije začepe nos ili operu auto.
 

Popularni Članci