Dubrovačko-neretvanska županija do polovice ove godine u potpunosti razminirana

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: HCR
U Hrvatskom centru za razminiranje (HCR) predstavljene su planirane aktivnosti u prvoj polovici ove godine, čime će se osigurati puna zaposlenost svih kapaciteta tvrtki za razminiranje u Hrvatskoj.

Potpisano je 6 ugovora o razminiranju ukupne tlocrtne površine 4.3 kilometra kvadratna na području Dubrovačko-neretvanske, Zadarske i Šibensko-kninske županije. Ukupna vrijednost poslova iznosi 40,8 milijuna kuna, poslovi će trajati 50 radnih dana, a kao krajnji rok izvođenja određen je 31. ožujka 2014.

U drugoj polovici siječnja održat će se javno otvaranje ponuda za 13 projekata razminiranja i/ili pretraživanja na preko10 km2 na području Vukovarsko-srijemske, Ličko-senjske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Zadarske županije. Procijenjena vrijednost radova je 70,5 milijuna kuna. Razminiranje na tim projektima trebalo bi biti dovršeno krajem proljeća.

Danas je održano i javno otvaranje ponuda za razminiranje odlagališta otpada Nemetin, za što su Grad Osijek i Fond za zaštitu okoliša osigurali 239.985,00 kuna.

Svim ovim aktivnostima započinje postupak razminiranja na preko 14 kilometara kvadratnih minski sumnjivog područja u sedam županija, a na to će iz državnog proračuna biti izdvojeno preko 111 milijuna kuna. Istovremenim otvaranjem ponuda za više projekata nastoji se olakšati planiranje poslovanja tvrtki za razminiranje i osiguratismanjenje njihovih troškova.

Uz to, početkom veljače održat će se i ponovljeno otvaranje ponuda za dva projekta razminiranja na području Općine Konavle površine 555.571 metara kvadratnih, a uz taj planiraju se još tri projekta razminiranja u najjužnijoj hrvatskoj županiji. Njihovom realizacijom Dubrovačko -neretvanska županija polovicom ove godine bit će u potpunosti razminirana.
 

Popularni Članci