'

„Debela, ne zaslužuješ živjeti!“

Autor: dubrovackidnevnik.hr
„Nije htjela ići u školu, jesti ni spavati. Plakala je po cijele dane. Govorila je da se želi ubiti, a policija nije uradila ništa, nisu otkrili tko šalje prijetnje“, izjavila je majka djevojčice iz Srbije koju su vršnjaci maltretirali putem Facebooka, šaljući joj poruke „Debela, ne zaslužuješ živjeti“, „Vepre, polomit ćemo te“ ili „Bolje ne dolazi u školu, krmačo“, prenosi Index.hr.

Uzrujana majka je svoje dijete ispisala iz škole i prijavila prijetnje policiji, no odgovor još uvijek nije dobila. No, to nije jedini takav slučaj u Srbiji. Naime, nedavno su podnesene prijave protiv nekoliko ljudi koji su putem anonimnih profila iznosili intimne podatke i informacije o seksualnim aktivnostima srednjoškolaca, izlažući ih tako javnoj sramoti i traumama.

Virtualno nasilje na dubrovački način

Budući da rijetko što u virtualnom svijetu danas služi svojoj svrsi, tako je i Spotted poprimio neki sasvim drugi oblik. Naime, sve češće se anonimnost tih objava iskorištava za zlostavljanje i maltretiranje drugih ljudi. Izuzetak nije ni Spotted Sveučilište u Dubrovniku, gdje se također mogu naći uvredljive poruke. „Pomozite mi pronaći najljepšu curu koju sam vidio, ima malo poveću glavu podsjeća na dinju, nosi aparatić na kojem mogu vidjeti što je jela zadnjih tjedan dana, često se ukrcava u 1A na Tommyju“, jedna je od njih.

S druge strane, neki idu i do granice gdje vrijeđaju ne samo navedenu osobu nego i čitavu njenu obitelj, a jedna od tih poruka glasi: „Traži se plava cura. Nikad nije viđena bez šiški preko očiju, a je li razlog ružnoća ili nešto drugo ne bih znao. Stalno je po Ferrariju, a za maturalnu večer je nosila užasnu narančastu haljinu. Zaštitni znak joj je crveni ruž. U subotu se tako napila da se „trljala“ o svakog, pa tako i o mene, pa se može javiti, po mogućnosti s mamom, jer čujem da i ona voli 'mlado meso'.“ Ostaje pitanje iz kojih razloga se na navedenim stranicama uopće objavljuju takvi sadržaji.

Nasilje je kažnjivo, bez obzira gdje se odvija

Cyberbullying ili zlostavljanje putem društvenih mreža relativno je novi, ali veoma raširen pojam, a na udaru su najčešće maloljetnici. Prema američkim istraživanja, od strane Pew Research Centera i American Life Projecta, 88 posto tinejdžera na Facebooku je primijetilo negativne statuse i komentare te ismijavanja, a 15 posto njih i sami su bili žrtve nasilja putem društvenih mreža.

Međutim, malo je poznato kako se svi navedeni pokušaji ismijavanja, ucjenjivanja, izrugivanja i prijetnji mogu i moraju prijaviti nadležnim institucijama, budući da je, po Zakonu, nasilje ipak nasilje, bez obzira na to odvija li se virtualnim putem ili u četiri oka.

Popularni Članci