test

ZAPLJENA KOKAINA U LUCI PLOČE Podignuta optužnica protiv troje osumnjičenika, USKOK objavio detalje

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Rekordna zapljena kokaina koja se dogodila u Luci Ploče ove godine dobila je sudski epilog. Tako su podignute tri optužnice protiv osumnjičenih u ovom slučaju, o čemu je izvijestio USKOK na svojim stranicama, a njihovo očitovanje prenosimo u cijelosti. 

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1974., 1986., 1980.) zbog počinjenja kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja. 

Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su se, u razdoblju od ožujka 2020. do 6. ožujka 2021., na području Dubrovačko-neretvanske županije i Ekvadora, sukladno prethodnom planu i dogovoru povezali u zajedničko djelovanje s nepoznatom osobom iz Ekvadora te s još najmanje jednom osobom, kupcem, radi nabave i kupovine najmanje 56.166,5 grama kokaina, a potom i njegovog krijumčarenja iz Ekvadora u Hrvatsku preko luke Ploče te njegove daljnje preprodaje na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj. U realizaciji plana i dogovora, nakon što je nepoznata osoba iz Ekvadora sukladno narudžbi sakrila kokain u rashladnom dijelu kontejnera u kojem je jedno trgovačko društvo preko luke Ploče iz Ekvadora uvezlo banane, prvookrivljeni je sa za sada nepoznatom osobom dogovorio kupoprodaju te droge i njeno preuzimanje. U tu svrhu se I. okr. odvezao iz Zagreba u Metković gdje je kupio tri torbe, a potom u Opuzen gdje se sastao s drugookrivljenikom i trećeokrivljenikom i predao im torbe radi preuzimanja kokaina iz kontejnera i prijevoza do kupca. Potom je I. okr. ostao u vozilu iz kojeg je radi nesmetanog preuzimanja droge putem radio veze nadzirao ulaz u prostor trgovačkog društva kako nitko ne bi prišao kontejneru, dok su drugookrivljeni i trećeokrivljeni ušli u unutrašnjost kontejnera i uz pomoć akumulatorskih bušilica odstranili iz ležišta metalni lim kako bi uzeli pakete kokaina a zatim su pakete stavili u torbe kako bi ih predali prvookrivljenom koji ih je trebao predati kupcu. U tome su ih zatekli i spriječili policijski službenici koji su od drugookrivljeniku oduzeli putnu torbu s 17 paketa s ukupno 17.049,7 grama kokaina, od trećeokrivljenog su oduzeli putnu torbu s četiri paketa s ukupno 1.001,1 grama kokaina, dok je naknadnom pretragom kontejnera pronađena putna torba s 23 paketa, a u prostoru rashladnog uređaja 16 paketa s ukupno 38.115,7 grama kokaina.
USKOK je u optužnici predložio produljenje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Popularni Članci