'

ZACRVENILA JE LAMPICA, PISALO JE ''UHITITI!'' U luksuznom Mercedesu S klase uhićen kosovski prevarant

Autor: Ahmet Kalajdžić Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Na prijedlog Županijskog državnog odvjetništva, dežurni sudac istrage dubrovačkog Županijskog suda odredio je istražni zatvor državljaninu Republike Kosovo, automehaničaru Arbnoru Thaqiu (29). Preciznije rečeno, riječ je o ekstradicijskom zatvoru koji je temeljem tzv. europskog uhidbenog naloga određen do izručenja pravosudnim tijelima Savezne Republike Njemačke.

Zbog potrebe vođenja kaznenog postupka, taj je nalog još 15. lipnja prošle godine raspisao Okružni sud u Offenburgu u administrativnom središtu okruga Ortenaukreis koji je dio njemačke savezne pokrajine Baden-Württemberg, nedaleko Karlsruhea i Freiburga te francuskog Strasbourga.

Prema dostupnim podacima, Okružni sud u Offenburgu nalog je 15. lipnja 2023. godine raspisao zbog vođenja sudskog kaznenog postupka za počinjeno kazneno djelo prijevare, odnosno zlouporabe povjerenja. Naime, optužnica koju je njemačko pravosuđe podignulo protiv Thaqia tereti ga da je tijekom trajanja pandemije COVID-a, u proljeće 2020. godine dogovorio i zajedno s još dvojicom državljana Kosova, Gischimom Karaliem i Flurimom Perzhollajem telefonom nazivao osobe starije životne dobi širom Njemačke. Tom su im prilikom govorili da su osvojili neku nagradu za koju moraju platiti naknadu. Služili su se i lažima kao što je predstavljanje da su bankarski službenici koji će preuzeti njihove bankarske kartice, a s navedenim se prevarama nezakonito okoristio za oko devet tisuća eura, od čega 8.000 eura u gotovini, a 1.000 eura u obliku vrijednosnih bonova.

Za bolje razumijevanje djelovanja sustava EU uhidbenih nalog,  valja reći kako je prijevara jedno od ukupno 32 kaznena djela za koje se, prema Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU te Okvirnoj odluci Vijeća Europe iz 2002. godine, može raspisati taj nalog jer je riječ o kaznenim djelima koja su kažnjiva prema odredbama pravosudnih sustava svih zemalja članica EU.

Thaqi je 5. listopada kasno noću, oko 2,25 sati, s luksuznim “Mercedesom S 350“ kosovskih registracija, pokušao preko međunarodnog graničnog prijelaza Karasovići iz smjera Crne Gore ući u Hrvatsku. Međutim, tijekom redovite granične kontrole utvrđeno je kako se u tzv. Schengenskom informacijskom sustavu (SIS II) nalazi podatak kako je za njega na snazi navedeni nalog uz kojeg stoji naznaka “uhititi“. To je i učinjeno, a nakon što je upoznat s pravima uhićenika prema Bečkoj konvenciji, u zoru istog dana je bez primjene tzv. sredstava prisile u Villa Palmi predan pritvorskom nadzorniku PU dubrovačko-neretvanske.    

Zanimljivo je kako je Thaqi tijekom saslušanja izjavio kako “ne zna zbog čega je protiv njega izdat EU-uhidbeni nalog budući je u Njemačkoj bio kao dijete tijekom rata na Kosovu“. Recimo i to da je ekstradicijski zatvor određen zbog činjenice da Thaqi prebivalištem i boravištem te rodbinskim ili imovinskim vezama nije povezan s Hrvatskom kao članicom EU te stoga postoji opravdana bojazan od bijega tražene osobe kako bi time izbjegao predaju. Inače, uhićenik tijekom saslušanja nije pristao na predaju Njemačkoj kao državi koja je izdala EU uhidbeni nalog, a sudac istrage je zaključio kako nema osnova za određivanje jamstva, odnosno kako nema mogućnosti da privremeno ostane na slobodi i tako čeka izručenje jer se s tom mjerom ne bi postigla željena pravosudna svrha.

Popularni Članci