USKORO ODLUKA O OPTUŽNICI U SLUČAJU HE PLAT U Dubrovnik stigla odvjetnička krema, iznijeli zašto bi optužnica trebala pasti

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer Mratinović/DD
Nova sjednica Optužnog vijeća u slučaju tragedije koja se 2019. godine dogodila u Hidroelektrani Dubrovnik u Platu, kada su trojica djelatnika HEP-a izgubila svoje živote bježeći od požara koji je buknuo u postrojenju, održana je danas na Županijskom sudu u Dubrovniku. Podsjetimo, prva sjednica je održana 20. siječnja kad je obrana zatražila izuzimanje nezakonitih dokaza, nakon čega su se spisi našli na Visokom kaznenom sudu.

Na današnjoj sjednici pojavili su se odvjetnici optuženika Čedo Prodanović, Gordan Preglej i Zvonimir Hodak. Doris Košta, koja inače zastupa oštećenike i obitelji oštećenika, ovaj put nije stigla, ali tužiteljstvo zapravo ostaje pri prijedlogu da se optužnica usvoji u obliku u kojem je i sastavljena. Obrana je na Vijeću iznijela zbog čega smatra kako optužnica ne bi trebala biti prihvaćena. Odluka o tome hoće li optužnica biti potvrđena ili ne, kaže Prodanović, očekuje se kroz nekoliko dana, vjerojatno do kraja tjedna, a trebali bi je dobiti pismenim putem. Tad će se znati i jesu li njihovi prijedlozi uvaženi i hoće li se ona vratiti na razjašnjavanje dodatnih činjenica ili će biti puštena u raspravu.

„Smatramo kako je tijekom istrage Državno odvjetništvo propustilo utvrditi bitne činjenice na temelju kojih inače i bazira optužnicu. Naš prijedlog je išao u pravcu da se bez provođenja građevinskog vještačenja i dodatnog vještačenja za požare, ne može poduprijeti teza tužilaštva o kaznenoj odgovornosti, prije svega moga branjenika, a i ostalih branjenika,“ kazao je Prodanović koji zastupa drugooptuženog Nikolu Rukavinu, člana uprave HEP-a, dodavši kako je predmet u fazi u kojoj se stvari rasvjetljavaju, prije nego uđe u raspravnu fazu.

 „Optužnica je ostala insuficijentna u odnosu na ključne činjenice na koje se poziva, a nisu utvrđene,“ dodao je Prodanović.

Preglej koji zastupa trećeoptuženog Željka Starmana, bivšeg šefa HEP Proizvodnje, detaljnije je objasnio zašto obrana smatra kako optužnica ne bi trebala biti potvrđena.

„Očekujemo da će biti uvaženi naši odgovori na optužnicu. Zahtjev svih branitelja je manje-više identičan i odnosi se na nužnost provođenja vještačenja kojim bi se sa sigurnošću utvrdio primarni uzrok požara kao početak cijele situacije i nesretnog događaja te građevinsko vještačenje. Kompletna optužnica je bazirana na tome da je za ove radove koji su izvedeni bilo nužno imati građevinsku dozvolu. Po mišljenju obrane nije jer se radi o zamjeni dotrajale opreme. To su situacije koje ne ulaze u klasičnu gradnju prema Zakonu o građenju. Radi se o obnovi za koju nije potrebna građevinska dozvola,“ istaknuo je Preglej dodavši da ako nije potrebna građevinska dozvola, ona nije potreban ni vanjski nadzor nego samo nadzor unutar postrojenja koji je, kaže, u ovom slučaju postojao.

Na pitanje Dubrovačkog dnevnika kako je moguće kako za tako velik projekt poput rekonstrukcije i obnove HE u Platu  nije bila potrebna građevinska dozvola, Preglej je odgovorio kako se tu radi o nekoliko projekata.

 „Cijeli postupak je krenuo još 2005. godine. Upit prema Ministarstvu je išao 2011. godine, odgovor 2012. godine. No, 2012. godine se pojavilo još jedno drugo interno mišljenje koje kaže kako u odnosu na te radove nije potrebna građevinska dozvola. U odnosu na mog branjenika, radi se o situaciji koja uopće nije obuhvaćena tim upitom za građevinske dozvole koji je potpuno odvojen posao od svega što je bilo 2005., pa 2011. do 2016. godine, kada je službeno završen postupak revitalizacije odnosno obnove od strane HEP-a. Dakle, pričamo o godini dana kasnije, o potpuno odvojenom projektu,“ izjavio je Preglej. Stoga je, kaže, potrebno utvrditi činjenice uzroka požara i je li bilo potrebno imati građevinsku dozvolu jer optužnica počiva na tome.

„Radi se o tragičnom događaju i sve je jako osjetljivo, ali to su činjenice koje je potrebno utvrditi. Tu su ljudi koji prema našem mišljenju ne bi trebali biti optuženi i nisu krivi za to što se, nažalost, tamo dogodilo,“ kazao je Preglej.

Zvonimir Hodak koji zastupa petooptuženog Miljenka Vučića, inženjera gradilišta, kaže kako će, prema njegovoj procjeni, optužnica biti potvrđena.

„Optužno vijeće jedino donosi odluku hoće li optužnica stupiti na pravnu snagu ili ne. Dakle, ne odlučuje se niti o kaznenom djelu, ni o mjerama ili kazni… Po mojoj procjeni, optužnica će biti potvrđena, a nakon toga onda možemo razgovarati o svemu pravno relevantno, kad predmet dođe pred Raspravno vijeće koje onda donosi odluku o sankcijama ili mjerama,“ izjavio je Hodak, dodavši kako je zapravo, po njegovom iskustvu, cijeli postupak preuranjen.

Podsjetimo, požar u Hidroelektrani Dubrovnik dogodio se 10. siječnja 2019. godine, a bježeći od vatre i dima trojica djelatnika Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak su izgubili živote. Zbog toga su nepravomoćnom optužnicom okrivljeni bivši direktor Pogona elektrane Mato Mišković te dvojica direktora u HEP-ovoj tvrtki kćeri, HEP Proizvodnji, Nikola Rukavina i Željko Starman. U dvije zasebne točke, optužnicom se terete i dvojica nadzornika radova Ivica Nujić i Miljenko Vučić. Osim protiv navedenih, optužnica je podignuta i protiv pravne osobe HEP Proizvodnja d.o.o.

Popularni Članci