test

UKRCANI U ŽUPI, ZAUSTAVLJENI NA PUTU ZA SPLIT Trojac prevozio ilegalne migrante iz Turske

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Pixabay
U Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku su 13. studenoga privedena i ispitana dvojica državljana Republike Hrvatske (1995. i 1981.), a 14. studenoga jedan državljanin Republike Hrvatske (1993.) zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, objavljeno je na stranicama DORH-a. 

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 28-godišnjak dogovorio prijevoz nekoliko desetaka državljana Turske koji ne ispunjavaju uvjete ulaska i boravka u Republici Hrvatskoj za novčanu naknadu od 30,00 eura po osobi, te je u tu svrhu 10. studenoga 2023. sklopio ugovor o najmu teretnog vozila. Osnovano se sumnja da je 11. studenoga 2023., zajedno sa osumnjičenim 42-godišnjakom i osumnjičenim 30-godišnjakom odvezao to teretno vozilo u mjesto Plat gdje su u tovarni prostor tog vozila (nije bilo nikakvih otvora) uveli više državljanina Turske, među kojima je bilo i djece, te ih prevezli do mjesta Čibača pri čemu je osumnjičeni 30-godišnjak upravljao tim vozilom dok se osumnjičeni 28-godišnjak kretao svojim vozilom ispred njega kako bi upozoravao na policijske kontrole. Osumnjičeni 42-godišnjak se svojim vozilom kretao iza teretnog vozila kako policijske ophodnje ne bi uočile da se u teretnom vozilu prevozi više osoba. Osnovano se sumnja da su dolaskom u mjesto Čibača tražili od turskih državljana da napuste vozilo ali su oni to odbili te su se nastavili sami kretati tim vozilom prema Splitu, ali su ih tijekom puta zaustavili policijski službenici.

Sucu istrage Županijskog suda u Dubrovniku predloženo je određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Sudac istrage je prihvatio prijedlog i osumnjičenicima odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je 15. studenoga 2023. donijelo rješenje o provođenju istrage protiv osumnjičenika, objavljeno je na stranicama DORH-a. 

Popularni Članci