TRAGEDIJA U HE U PLATU Podignute optužnice protiv Rukavine, Starmana, ali i samog HEP-a

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: DD
Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je prije nekoliko dana, a nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Dubrovniku optužnice protiv trojice hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenog djela teško djelo protiv opće sigurnosti u vezi s kaznenim djelom opasno izvođenje građevinskih radova. Također, podignuta je i optužnica protiv voditelja spornih radova i inženjera gradilišta, ali i pravne osobe iz Zagreba, dakle protiv pet fizičkih osoba i jedne pravne. Kako doznajemo, radi se o slučaju tragedije koja se dogodila u Hidroelektrani Dubrovnik u Platu u kojoj su živote izgubili djelatnici postrojenja Davor Pozniak, Ivica Zvrko i Mato Maškarić, a optužnice su, između ostalih, podignute protiv Željka Starmana, donedavnog šefa HEP Proizvodnje i Nikole Rukavine, člana Uprave HEP-a, ali i samog HEP-a koji u optužnici predstavlja pravnu osobu. 

Kako je objavljeno na stranicama DORH-a, njih se tereti da su kao odgovorne osobe jednog trgovačkog društva tijekom druge polovice 2016. godine i do 29. prosinca 2017. u Dubrovniku i Zagrebu u izvođenju radova obnove pogona trgovačkog društva postupali protivno odredbama Zakona o gradnji. Kako je izvijestio DORH, navedeno se i dogodilo kad su tijekom 2017. godine, po izvođačima radova radovi u pogonu izvedeni protivno odredbama propisa koji određuju mjere opće zaštite od požara. 

Podsjetimo, Dubrovački dnevnik je prvi pisao kako je Inspektorat rada utvrdio nepravilnosti u Hidroelektrani Dubrovnik u Platu. Nepravilnosti se odnose na materijal koji je ugrađen u strop i koji je lako zapaljiv. Prema nalazu inspekcije, a kako je tada pisao Dubrovački dnevnik, utvrđeno je kako je poslodavac ugradio 'valoviti poliester u roli'. U izjavi o svojstvima materijala stoji kako je riječ o zapaljivom i lako zapaljivom materijalu koji se kao takav nije mogao nalaziti u postrojenju. Inspekcija je u svom nalazu naglasila kako su time prekršene odredbe Zakona o zaštiti na radu te kako, slijedom toga, HEP nije osigurao to da su radna mjesta njihovih zaposlenika u svakom trenutku sigurna. Također, prema nalazu inspekcije, nije se osiguralo da se hidroelektrana koristi u skladu s pravilima zaštite na radu i propisima. Osim toga, inspekcija je navela kako se ugradnjom navedenog materijala ugrozio život radnika te njihovo zdravlje. Radove na ovom projektu je izvodila tvrtka Spegra inženjering iz Splita, a projektant je bila tvrtka Apsida inženjering. Radove je naručio HEP.

Dubrovački dnevnik tada je kontaktirao tvrtku Spegra inženjering d.o.o. koja je kao izvođač radova ugradila sporne ploče odakle su nam tada kazali kako im je naloženo kako moraju ugraditi ploče koje su prema obliku i karakteristikama istovjetne pločama koje su već bile u hidroelektrani Dubrovnik u Platu. Iz toga proizlazi kako ploče vjerojatno nisu tada prvi put ugrađene u hidroelektranu nego kako su iste takve u njoj već postojale.

„Javili smo se na javni natječaj, a u projektnom zadatku je pisalo kako treba ugraditi istovjetne ploče po obliku i karakteristikama onima koje su tu već bile. Za to smo pribavili svu potrebnu dokumentaciju. Primopredajnim zapisnikom sve nam je prihvaćeno, bez primjedbi te uredno plaćeno, a krajem 2017. godine smo napustili gradilište. Mi smo te ploče nabavili i ugradili, ugradili smo ono što nam je bilo naloženo,“ izjavio je za Dubrovački dnevnik tada Berislav Borovina ispred tvrtke Spegra inženjering koji je dodao kako 'tvrtka surađuje s nadležnim insititucijama u cilju otkrivanja istine jer su žrtve zaslužile da se ona otkrije', ali kako se 'ne osjećaju odgovornima'.

"Uslijed tih se propusta požar, nastao u kabelskoj vertikali pogona, putem lakozapaljivih i gorivih materijala koji se nisu smjeli ugraditi proširio i zahvatio područje strojarnice pogona, gdje je gorenje obloga stropa postavljenih od neodgovarajućih materijala uzrokovalo brzo širenje vatre, isijavanje znatne količine topline i štetnih produkata gorenja, pa su trojica zaposlenika pogona, u tako stvorenoj nemogućnosti bijega smrtno stradali, a sedmorica zaposlenika su doživjela akutne reakcije na stres, dok je u pogonu nastala materijalna šteta od najmanje 90.000.000,00 kuna," navedeno je u priopćenju na stranicama DORH-a. 

Svi okrivljenici brane se sa slobode, a Rukavina i Starman su se izjasnili pri saslušanju kako im je s ljudskog aspekta žao zbog tragedije koja se dogodila, no kako se ne osjećaju odgovornima. 

Podsjetimo, požar u hidroelektrani Dubrovnik dogodio se 10. siječnja, a bježeći od vatre i dima trojica djelatnika su izgubila svoje živote. Tijelo Mata Maškarića pronađeno je u odvodnom kanalu, tijelo Ivice Zvrka pronašli su mještani u blizini Cavtata na stijenama, dok se za Davorom Pozniakom tragalo tri dana, nakon čega je pronađen u sporednoj cijevi odvodnog tunela.

Popularni Članci