TIJEKOM PROBE Preminuo redatelj dubrovačke 'Medeje'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DLJI
Tijekom probe predstave 'Kralj Lear' Makedonskog narodnog teatra, od srčanog udara preminio je istaknuti slovenski i europski redatelj Tomaž Pandur, neslužbeno javlja makedonska televizija Telma pozivajući se na izvore iz kazališta, koje će navodno uskoro objaviti i službeno priopćenje. 

Informaciju je u međuvremenu prenijela i slovenska agencija STA, pozivajući se na kazališne krugove, piše tportal.

Pandur je rođen 1963. a režiju je diplomirao u Ljubljani 1989. Bio je izuzetno plodan redatelj, čije djelo se temeljilo na adaptacijama dramskih klasika kojima je pristupao na vizualno izrazito originalan način, podsjeća Telma. Među njegovim najpoznatijim predstavama ističu se 'Faust', 'Tesla Electric Co.', 'Hamlet'. 

Dubrovačka publika pamti ga po režiji Euripidove Medeje na Lovrijencu s Almom Pricom u glavnoj ulozi koja se održala u sklopu 63. Ljetnih igara.

Dubrovačka 'Medeja', premijerno je izvedena 4. kolovoza 2012. godine na Lovrijencu te je tada oduševila i publiku i kritiku. Za maestralnu izvedbu Medeje barbarke Alma Prica nagrađena je Nagradom hrvatskog glumišta u kategoriji najbolje glavne ženske uloge. Uz Ljetne igre i HNK u Zagrebu, "Medeja" je odigrana i na Ljubljanskom festivalu, u HNK Ivan pl. Zajec, u Istarskom narodnom kazalištu u Puli te Slovenskom narodnom gledališču Maribor, a za 2014. su najavljena gostovanja u Bogoti, Kolumbija i u Caracasu, Venezuela, piše tportal.

Bio je i ravnatelj drame u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru, gdje su tijekom njegova mandata režirali, među ostalima, Paolo Magelli, Janusz Kica, Eduard Miller i Damir Zlatar Frey.

Popularni Članci