Sudac predložio istražni zatvor za Kuzmu Tomašića i splitskog poduzetnika, evo za što ih se sve tereti

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
USKOK je pokrenuo istragu protiv načelnika Općine Smokvica na Korčuli, Kuzme Tomašića i splitskog poduzetnika Ivice Kriletića, zbog sumnji na izvlačenje EU sredstava za projekt Muzeja zlata i srebra. Istraga je pokrenuta nakon izvida, a na temelju Pnuskokove kaznene prijave. 

Iz USKOKA je objavljeno kako se dvojac sumnjiči za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu poožaja i ovlasti u razdoblju od 2017. do 2024. godine. 

Za što ih se tereti?

Priopćeno je kako se sumnja da su počinjena kaznena djela vezana uz financiranje izgradnje i opremanja muzeja, tako da nisu poštivani rokovi izvođenja radova niti fiksna ugovorena cijena izvođenja radova, kao i da nisu bile ispunjene pretpostavke za otvaranje muzeja.

Policija je navela kako je tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno da je na javnom natječaju za izvođenje građevinskih i obrtničkih radova na muzeju izabrana Kriletićeva tvrtka kao najpovoljniji ponuđač s najnižom cijenom ponuđenih materijala, strojeva i izvedbe radova. Potom je zaključen ugovor o izvođenju kojim je cijena ugovorenih radova, materijala i strojeva određena kao fiksna i nepromjenjiva.

Policija i tužiteljstvo navode da je Tomašić potpisao s Kriletićem više aneksa ugovora o izvođenju dodatnih građevinskih radova, uz produljenje roka izvođenja radova, a sumnja se da je to napravljeno suprotno odredbama ranije zaključenog ugovora i u nakani da se Kriletićevoj tvrtki pribavi znatna imovinska korist odobravanjem već ugovorenih radova kao naknadnih i nepredviđenih te dodatnih radova po znatno višoj cijeni od ugovorenih.

Po izvedenim radovima, Tomašić je bez kontrole projektantskog, stručnog i tehničkog nadzora potpisao zapisnik o primopredaji svih ugovorenih radova, kao da ih je Kriletićeva tvrtka i izvršila, a potom je potpisan je i zapisnik o okončanom obračunu na temelju kojeg je općina uplatila Kriletićevoj tvrtki sveukupni iznos.

Uskok predložio sudu određivanje pritvora

Kriminalističkim istraživanjem također je utvrđeno kako je, u postupku financiranja ovog projekta, općina sklopila ugovor o partnerstvu s Dubrovačko - neretvanskom županijom. Županija je potom, na temelju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, općini dodijelila iznos od 111.100 eura za gradnju i opremanje muzeja, uz uređenje glavnog mjesnog trga.

Policija i Uskok u priopćenju navode kako je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU), u postupku provjere prihvatljivosti troškova i utvrđivanja eventualnih nepravilnosti, utvrdila nepravilnosti te nije odobrila bespovratna sredstava u navedenom iznosu.

Stoga je Smokvica, ističu, bila dužna izvršiti povrat najmanje 25 posto dostavljenih bespovratnih sredstava. S obzirom na to da općina ta sredstva nije bila u mogućnosti vratiti, vratila ih je Dubrovačko-neretvanska županija.

Kriletićevoj tvrtki je takvim postupanjem pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu preplaćenih radova od najmanje 2.2 milijuna kuna, dok je Dubrovačko-neretvanska županija oštećena za najmanje 837.085 kuna, s time da je općina Smokvica oštećena za najmanje 2.2 milijuna kuna od preuzetog kredita za plaćanje ugovorenih radova.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku, dok je kaznena prijava podnesena Uskoku koji je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika.

Popularni Članci