STRAVA U STANU Susjed nesretnika iz Gruža: Čovjek je danima ležao mrtav, a sustav je zakazao

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: DD
Nedavna smrt muškarca u Gružu koji je mrtav ležao skoro 15 dana u stanu zgrozila je Dubrovčane.

Tijelo muškarca T.A. (62) pronađeno je u stanu, u Kunskoj ulici, nakon što su susjedi primijetili kako se zgradom pa i dijelom ulice širio neugodan miris. Bio je to konkretan znak da doista nešto nije uredu. Stanovnik zgrade u Gružu, gdje je pronađen nesretnik, za Dubrovački dnevnik je kazao kako je njemu i njegovom obitelji već duže vrijeme bilo čudno što T. A. danima nisu viđali. 

Nakon što su pozvali policiju, njihove sumnje pokazale su se opravdanim. Naime, vatrogasci su razvalili vrata te ih je dočekao šokantan prizor - poluraspadnuto tijelo muškarca za kojeg se kasnije utvrdilo kako je najmanje dva tjedna ležao mrtav. 

Iz PU dubrovačko-neretvanske potvrdili su kako je pronađeno beživotno tijelo muškarca (1956.) koji je živio sam te da još uvijek nije utvrđen uzrok smrti, no isključena je nasilna smrt.

Dubrovčanin koji živi kat iznad kazao je kako je slučaj sramota  zdravstvenog i socijalnog sustava koji prema njegovom mišljenju nije reagirao na vrijeme.

"Išao sam tri ili četiri puta u Centar za socijalnu skrb prijaviti kako čovjek nije psihički stabilan te da se ne može brinuti sam za sebe. Međutim, oni bi mi rekli da je njegov liječnik iz Doma zdravlja napisao kako je on duševni bolesnik i da na osnovu toga oni nemaju ništa s tim, ali ga imaju upisanog u kompjuteru", naveo je Dubrovčanin dodavši kako mu nije jasno da nitko nije ništa poduzeo i pobrinuo se za čovjeka koji je bio u teškoj situaciji.

"Par puta su došle žene iz Centra za socijalnu skrb i nitko im nije otvorio vrata, one bi pošle i to bi bilo to. Mislim da je to velika sramota jer sam im i putem maila ukazivao kako je situacija ozbiljna; čovjek nije imao prihode, ni struju, a često je prosio u Gružu, živio je sam... Ne mogu vjerovati da grad nije mogao osigurati barem jedan obrok za njega, a socijalna služba ga povremeno nadgledati. Mi smo mu inače nosili hranu, a imao je brata u Solinu koji mu je na papirima bio skrbnik, ali nikad ga nije posjećivao i kontaktirao", kazao je on.

Je li doista u ovom slučaju sustav zakazao ili je riječ o spletu nesretnih okolnosti možda je kasno za raspravljati jer se nesreća već dogodila. No, svakako je tužno da čovjek na ovakav način može skončati u poodmakloj životnoj dobi, u gradu koji može priuštiti barem minimum ugroženim, a nadležne službe učiniti nešto više nego puko voditi statističku evidenciju.

Popularni Članci