GRAĐANI BJEŽALI VAN DOMOVA Snažni potresi pogodili Zagreb, popucale zgrade (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dalibor Urukalovic/Borna Filic/PIXSELL, FB, L.B.
Snažan potres osjetio se jutros oko 6 sati u Zagrebu, a idući su bili u 7 sati i u 7,40. Vojska je dobila zapovijed da pomogne Zagrebu. Premijer je rekao da je ovo najjači potres u zadnjih 140 godina.

Index donosi kako je mnoge probudilo te da neki javljaju da su zabilježena znatna oštećenja na zgradama. Popucali su zidovi na zgradama u Vrbiku i Draškovićevoj. U Draškovićeoj je potrgan i krov, a pao je i vrh tornja katedrale.

Prvi potres magnitute 5,3 stupnja po Europskoj agenciji se osjetio i u dijelu Hrvatske i u Sloveniji. Podrhtavanje se osjetilo i u Velikoj Gorici, Karlovcu, Varaždinu, Međimurju, Križevcima. Epicentar je bio 7 kilometara sjeverno od Zagreba na dubini od 10 kilometara, piše Večernji. 

Novi potres zatresao je Zagreb u 7 sati. Taj je bio jačine 5,2 stupnja. Oko 7.41 treći potres zatresao je Zagreb, bio je 3,7 prema Richteru.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova poručuju u nedjelju ujutro da ljudi iziđu van te da ne budu u grupama zbog opasnosti koronavirusa te čekaju upute seizmologa. Pozivaju i da koriste zaštitne maske.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da će seizmolozi i građevinski stručnjaci vrlo brzo napraviti procjenu sigurnosti zagrebačkih zgrada, a istaknuo je i da je situacija puno složenija s obzirom na globalnu pandemiju koronavirusa.

"U svakom slučaju, mi ćemo poduzeti sve kako bi napravili najbolju procjenu što je u ovom trenutku za raditi. Naravno, postoje protokoli kad je u pitanju zemljotres, međutim, kad je u pitanju zemljotres istovremeno s globalnom pandemijom, onda je to puno složenija situacija. Moramo dobro promisliti i donositi prave odluke na dobrobit svih nas", rekao je ministar.

Na području Zagreba nakon jutrošnjih potresa ima zatočenih osoba, doznaje se iz Javne vatrogasne postaje Grada Zagreba. Službenici javljaju da nema potvrđenih informacija o žrtvama, piše Večernji list.

Popularni Članci