'

SLUČAJ RASPAČAVANJA DROGE Na Karasovićima uhićen Crnogorac zbog kojeg je Njemačka raspisala uhidbeni nalog

Autor: Ahmet Kalajdžić Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Državljanin Crne Gore Edin Bahović (32) uhićen je u nedjelju u 7 sati tijekom redovite granične kontrole kad je preko međunarodnog graničnog prijelaza Karasovići na Debelom brijegu pokušao svojim vozilom ući na teritorij Republike Hrvatske. Za njim je njemačko pravosuđe raspisalo EU uhidbeni nalog zbog nedostupnosti za vođenje sudskog kaznenog postupka za kazneno djelo zloporabe narkotika, odnosno raspačavanja kokaina i marihuane.

Kako se u tzv. Schengenskom informacijskom sustavu (SIS II), u koji je umrežena i hrvatska Granična policija, nalazila napomena da je za njega na snazi raspisani nalog s naznakom “uhititi“, Bahović je upoznat s pravima uhićenika prema Bečkoj konvenciji te je u Vila Palmi predan pritvorskom nadzorniku PU dubrovačko-neretvanske. Potom je Županijsko državno odvjetništvo sucu istrage predalo prijedlog za određivanje istražnog zatvora radi predaje Njemačkoj da bi, zaključivši kako je taj prijedlog osnovan, dežurni sudac istrage odredio istražni zatvor u trajanju od 30 dana, odnosno do izručenja Saveznoj Republici Njemačkoj kao državi koja je za njim raspisala potjernicu, odnosno spomenuti EU-uhidbeni nalog.

Kako Bahović kao tražena osoba prebivalištem i boravištem te rodbinskim ili imovinskim vezama nije povezan s Hrvatskom kao članicom Europske unije i Schengenskog prostora te postoji opravdana bojazan od mogućeg bijega kako bi izbjegao predaju, sudac istrage je zaključio i da nema mogućnosti da mu se odredi jamčevina kako bi na slobodi čekao izručenje.

Kako smo uspjeli doznati od dežurnog suca istrage u dubrovačkom Županijskom sudu, EU-uhidbeni nalog je relativno nedavno, 17. rujna ove godine, za potrebe vođenja sudskog kaznenog postupka raspisao Zemaljski sud u Freiburgu. Riječ je o jednom od većih gradova njemačke savezne pokrajine Baden- Württemberg, oko 50 km sjeverno od njemačko-švicarske granice.

Neposredno prije privođenja u Istražni centar uhićenik je u nazočnosti svog branitelja, dubrovačkog odvjetnika Zvonka Kristovića ispitan pred nadležnim Županijskim državnim odvjetništvom te se izjasnio kako ne pristaje na predaju nadležnim njemačkim pravosudnim tijelima.  

Popularni Članci