'

ŠIRE SE DEZINFORMACIJE Mladić u dubrovačkom zatvoru nije otrovan, umro je prirodnom smrću

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Mario Babarović/DD
U istražnom zatvoru u Dubrovniku krajem kolovoza je preminuo mlađi zatvorenik, o čemu smo već izvjestili, nakon što smo od nadležnih tijela dobili sve potrebne točne informacije. 

Međutim, u javnom prostoru pojavile su se dezinformacije vezano za navedenu smrt. 

Tako je naš sugrađanin Antun Karužić na društvenim mrežama napisao kako je ''mladić otrovan'' i pritom, naravno, uspio izvrijeđati novinare koji valjda takvu informaciju prikrivaju, iako su o njoj upravo oni izvijestili. 

"Slučajno sam naletio na jedan komentar na fb. JAVNI. Dakle, javlja se čovjek javno koji sumnja u prirodnu smrt jednog pritvorenika u dubrovačkom zatvoru. To je bilo nedavno a i ja sam pročitao tu vijest. Pa tko bi to javno izjavio da nije siguran u to što govori? Navodi, da je mladić (koji je bio svjedokom ili je sudjelovao u nekom kriminalu, nisam mogao shvatiti), namamljen od svoje odvjetnice da se "preda" i da ga stave u pritvor. Onda su mu donjeli hranu i to je taj mladić koji je preminuo u zatvoru kako su škrto obavijestili dubrovački mediji.

Budući je i on nečiji sin i budući (po ovome svjedoku) postoji obdukcija koja je dokazala da je hrana bila otrovana, zar nakon takve javne objave nije bilo normalno pokrenuti istragu? Zar nije bilo potrebno da mediji postave par pitanja? Zar nemaju i ti novinari i ti ostali svoju djecu? Što govori imenovana odvjetnica koja je savjetovala tog mladića? Ako je to istina ... u kojem političkom sustavu mi živimo? Pa, sjeverno korejski je onda bolji od našeg" - napisao je Karužić u jednom od svojih mnogobojnih javnih komentara društvenih događanja u Dubrovniku. 

Screenshot

Nastavno na objavljene informacije, odnosno grube optužbe o tome kako je netko praktički trovanjem usmrtio mladića, poslali smo ponovljeni upit nadležnima o detaljima ovog slučaja. Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije objasnilo je da Zatvor u Dubrovniku surađuje s nadležnim tijelima, slijedom čega su, u spomenutom kontekstu poznate informacije o rezultatima naložene sudsko-medicinske obdukcije iz kojih je razvidno kako je riječ o prirodnoj smrti. 

Iz Ministarstva napominju kako je odgovor dostavljen isključivo u cilju točnog informiranja javnosti uz napomenu da individualni podaci o zatvorenicima i tijeku izvršavanja kazne zatvora predstavljaju službenu i profesionalnu tajnu zbog čega nisu u mogućnosti komentirati pojedinačne slučajeve niti davati izravne informacije o osobama lišenim slobode.  

S obzirom na navedeno, važno je naglasiti da svi moramo imati svijest prije nego što u javnom prostoru iznesemo neistine koje mogu utjecati na tuđe živote i sudbinu, upravo zato što je i taj preminuli zatvorenik bio nečije dijete i član obitelji, jer je svaka smrt tragedija i prema toj činjenici treba iskazati pijetet. 

Za razliku od Karužića, ili bilo koga drugoga tko po Facebooku može laprdati što mu padne na pamet, novinari imaju profesionalnu dužnost pisati isključivo provjerene informacije i za to odgovaraju i pred Zakonom. Pritom imaju odgovornost za javnu objavu bilo koje  informacije i za posljedice koje ta objava sa sobom nosi.

Širenje dezinformacija i laži, pisanje izmišljotina i teorija zavjere je obilježje nekih drugih sustava i zemalja u kojima su nam mentalno još jedino zaostali tu i tamo neki komentatori na društvenim mrežama. 

Popularni Članci