ROMANTIČNA PRIJEVARA Putem društvenih mreža navodna Sirijka 64-godišnjaka uvjerila da joj uplati gotovo 3800 eura

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U ponedjeljak, 13. svibnja policijskim službenicima Policijske postaje Dubrovnik 64-godišnjak je prijavio prijevaru kojom je oštećen za gotovo 3.800 eura. 

U svoj prijavi je naveo kako je početkom ožujka ove godine putem društvene mreže stupio u kontakt sa ženskom osobom koja se predstavila kao državljanka Sirije i da se trenutno nalazi u izbjegličkom kampu.

Putem komunikacije opisivala je teške uvjete u kojima se nalazi nakon čega mu je poslala e-mail adresu agencije koja se bavi spašavanjem osoba iz zaraćenih dijelova Sirije.

Oštećeni je stupio u kontakt s osobom iz navedene agencije koja mu je ustupila bankovni račun na  koji je u dva navrata uplatio ukupno 3.710,00 za troškove prijevoza i izrade dokumenata na ime državljanke Sirije s kojom je dalje nastavio kontaktirati.

Kada mu je državljanka Sirije rekla da se nalazi u bolnici i da joj je za potrebe troškova liječenja potrebno uplatiti 2.650 eura oštećeni je shvatio da je prevaren i cijeli je slučaj prijavio policiji.
 

Iz PU dubrovačko-neretvanske napisali su više detalja o romantičnim prijevarama, kao i kako se s njima nosniti: 


Ovo je klasični primjer tzv. romantične prijevare, koja je jedna od najčešćih financijskih online prijevara. Prevarant se pretvara da želi romantičnu vezu, a žrtve pronalazi  na stranicama za upoznavanje, društvenim mrežama ili putem e-pošte, s konačnim ciljem da od njih dobije novac.

Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi i, nakon što zadobiju njeno povjerenje, traže novac, darove, podatke o bankovnim karticama ili da im žrtva pošalje osobne fotografije ili videozapise.

Upozoravamo građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte novac.

U slučaju sumnje na prijevaru ili neko drugo protupravno ponašanje, događaj prijavite policiji na broj 192

Popularni Članci