Rasist koji je maltretirao dostavljača prijavljen zbog još jedne snimke, policija: On veliča nacizam

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Robert Anic/PIXSELL
Rasistu iz Ivanić-Grada sudac istrage jučer je odredio jednomjesečni istražni zatvor u Remetincu zbog toga što je u Zagrebu maltretirao dostavljača Wolta porijeklom iz Indije i crnca, to snimio i objavio.

Policija je danas priopćila da je Juraja Mesića (35) prijavila zbog još jedne, treće snimke na kojoj širi rasizam i veliča nacizam. 

Policija je nad 35-godišnjim rasistom i neonacistom dovršila kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 3. Zakona o suzbijanju diskriminacije i članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

U ovom slučaju ne radi se o videu u kojem izravno vrijeđa nekoga od stranaca u Zagrebu, nego o videu koji je snimio vjerojatno doma i u kojem širi rasističke i nacističke ideje te govori protiv stranih radnika u Hrvatskoj.

Naime, policija je utvrdila osnovanu sumnju da je 12. ožujka 2023. godine u jutarnjim satima snimio videozapis svog govora s ciljem stvaranja neprijateljskog, ponižavajućeg i uvredljivog okruženja na temelju razlike u nacionalnom podrijetlu zaposlenika koji radi posla dolaze u Republiku Hrvatsku te je u tom govoru ujedno veličao radikalne ideologije. Snimljeni videozapis je učinio javno dostupnim nakon čega je zapis dijeljen među korisnicima internetskih aplikacija.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su redovnim putem podnijeli optužni prijedlog Općinskom sudu u Velikoj Gorici, Stalnoj službi u Ivanić-Gradu.

Popularni Članci