Prva žrtva koronavirusa u Crnoj Gori, muškarac koji je boravio u Srbiji

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Davor Puklavec/PIXSELL
Muškarac iz Herceg Novog, koji je u prvoj polovici ožujka boravio u Srbiji, prva je žrtva koronavirusa u Crnoj Gori, priopćeno je sinoć oko ponoći iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje. Imao je 65 godina.

Prema jutrošnjim podacima sa stranice Worldometers u svijetu je potvrđeno 339.003 zaraženih koronavirusom. Od toga je broj umrlih narastao na 14.689, a broj izliječenih na 99.011.

Pacijent je, kako je utvrđeno, u prvoj polovici ožujka boravio u Srbiji gdje su tada već bili potvrđeni slučajevi koronavirusa, dok je prvi slučaj koronavirusa u Crnoj Gori zabilježen 17. ovog mjeseca.

"Pacijent je jučer poslije ponoći primljen u Klinički centar Crne Gore s kroničnim oboljenjem pluća. Uzorak brisa je uzet nakon dolaska pacijenta, a analize su potvrdile da je pacijent imao COVID-19", priopćio je Jevto Eraković, direktor Kliničkog centra Crne Gore.

On je rekao da su prilikom prijema i tretmana preminulog poštovane sve procedure koje su propisane po standardima za liječenje ovakvih pacijenata te da je osoblje Kliničkog centra koristilo svu neophodnu zaštitnu opremu.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša rekao je da preminuli pacijent bio 22. osoba u Crnoj Gori kod koje je potvrđen koronavirus.  

"Jedna osoba je danas preminula. Ovo ukazuje da se epidemija širi i pokazuje ružnije lice nego što je samo širenje, a to je da se od ove bolesti umire. Zbog svega ovoga, molim i ponovo podsjećam da treba poštovati sve propisane mjere i sve naredbe u cilju da se zaštitimo od ove bolesti", priopćio je Mugoša, donosi Index.

Sve je više zaraženih ljudi izvan Kine koja dnevno bilježi tek par desetaka slučajeva, i to uglavnom uvezenih, a prije par dana stigla je vijest kako u Wuhanu u kojemu je epidemija izbila nije bilo biti jednog novog slučaja.

Kina ima zabilježeno 81.093 potvrđeno zaraženih, slijedi je Italija sa 59.138, SAD su se popele na treće mjesto zemalja s najviše potvrđenih i u trenutku pisanja teksta taj broj iznosi 34.755. Slijede Španjolska sa 28.768 slučajeva te Njemačka sa 24.873 slučajeva. Amerikanci uvode oštrije mjere zbog neposluha građanina oko pandemije koronavirusa, prenosi Index.

Popularni Članci