PROŠLE SU TRI GODINE OD TRAGEDIJE, ŠTO SE ČEKA? Pitali smo kad bi moglo krenuti suđenje za HE u Platu

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: društvene mreže
Prošle su tri godine od tragedije u Hidroelektrani Dubrovnik u Platu gdje su, bježeći od požara i gustog dima u postrojenju, smrtno stradali djelatnici HEP-a Ivica Zvrko, Mato Maškarić i Davor Pozniak. Suđenje za ovaj događaj još uvijek nije ni počelo. 

Odvjetnica oštećenih Božene Pozniak, Hrvoja Radića, Tomislava Grljevića i Pera Milkovića Doris Košta prije nekoliko mjeseci je podnijela požurnicu te je molila Sud da je izvijesti o stanju spisa i poduzetim radnjama u ovom slučaju. 

BIRALI SU IZMEĐU DVA NAČINA ZA POĆI U SMRT 

Epidemiološke mjere koje su bile na snazi onemogućavale su održavanje suđenja i rasprava te je to bio jedan razlog zbog kojeg se na početak suđenja još uvijek čeka. Drugi razlog jest taj što je sudac Zoran Čengija zatražio izuzeće nakon što mu je predmet bio dodijeljen te je on potom dodijeljen drugom sucu, Marinu Lučiću. 

„Novi sudac je nedavno dobio spis i priprema se na valjan način kako bi mogao upravljati raspravama. Prema mojim informacijama, sudac će, čim prouči spis i potrebnu dokumentaciju, zakazati ročište,“ izjavila je odvjetnica Košta za Dubrovački dnevnik. 

Na pitanje kad bi se to moglo dogoditi, Košta odgovara kako bi, prema njenim iskustvima, pripremno ročište lako moglo biti zakazano za kraj lipnja ili početak srpnja.

„No, vrijedi naglasiti kako imamo veći broj okrivljenika i u tom kontekstu možemo očekivati i probleme vezane uz termin održavanje ročišta jer, prema mojim iskustvima, okrivljeni često kalkuliraju s vremenom i traže načine za odgoditi ročište,“ izjavila je Košta. 

Odvjetnica smatra kako bi sudac i sudsko vijeće trebali izaći na lice mjesta kako bi vidjeli na koji način su poginula trojica djelatnika HEP-a. 

„To me se strašno dojmilo, oni su doslovno birali između požara i skakanja u hladnu vodu. Izabrali su drugo, vjerojatno procijenivši kako će se možda moći spasiti...,“ emotivno je izjavila Košta. 

U KAKVOM JE STANJU HIDROELEKTRANA? 

Hidroelektrana Dubrovnik, nakon što je dugo vremena bila zatvorena, danas je u funkciji. Kako nam kažu bolje upućeni, ona radi sukladno potrebama potražnje što bi značilo kako postoji redovno održavanje, ali i štednja kad je potražnja manja. 

Iz HEP-a su, zbog postupka koji je u tijeku, proteklih godina odbijali dati odgovore na pitanja jesu li u postrojenju osigurani svi sigurnosni uvjeti, poput postojanja sigurne sobe ili predviđenih izlaza u slučajevima opasnosti. Pitanje je u kakvom stanju je danas postrojenje i jesu li u njemu predviđene takve prostorije. 

TERETI IH SE KAKO NISU POŠTOVALI ZAKON NI SIGURNOSNE PROPISE 

U ovom slučaju, optužnicom su okrivljeni bivši direktor Pogona elektrane Mato Mišković te dvojica tadašnjih direktora u HEP-ovoj tvrtki kćeri, HEP Proizvodnji, Nikola Rukavina i Željko Starman. U dvije zasebne točke optužnicom se terete i dvojica nadzornika radova Ivica Nujić i Miljenko Vučić. Osim protiv navedenih, optužnica je podignuta i protiv pravne osobe HEP Proizvodnja d.o.o.

Kako je objavljeno na stranicama DORH-a, Miškovića, Rukavinu i Starmana se tereti kako su, kao odgovorne osobe tijekom druge polovice 2016. godine i do 29. prosinca 2017. u Dubrovniku i Zagrebu u izvođenju radova na rekonstrukciji hidroelektrane postupali protivno Zakonu. Kako stoji u obrazloženju, tereti ih se da su postupali protivno 'obvezama investitora za ishođenje građevinske dozvole, i u tom postupku mogućnosti javnopravnih tijela za ocjenu uvjeta i mjera i iz područja zaštite od požara, te prijavi radova, pristajući tako da bez institucionalnog nadzora rekonstrukcije pogona nastanu propusti'. Kako su objavili na stranicama, 'navedeno se i dogodilo kad su tijekom 2017. godine, po izvođačima radova radovi u pogonu izvedeni protivno odredbama propisa koji određuju mjere opće zaštite od požara i zaštite od požara'. 

Nujića i Vučića se tereti kako su također postupali protivno Zakonu što je dovelo do ozbiljnih propusta. Kako je objavljeno na stranicama DORH-a, požar nastao u kabelskoj vertikali pogona, putem lakozapaljivih i gorivih materijala koji se nisu smjeli ugraditi, proširio se i zahvatio područje strojarnice pogona, gdje je gorenje obloga stropa postavljenih od neodgovarajućih  materijala uzrokovalo brzo širenje vatre, isijavanje znatne količine topline i štetnih produkata gorenja. Kako je objavljeno, trojica zaposlenika pogona su, u tako stvorenoj nemogućnosti bijega smrtno stradali, a sedmorica zaposlenika su doživjela akutne reakcije na stres, dok je u pogonu nastala materijalna šteta od najmanje 90.000.000,00 kuna.

HEP Proizvodnja d.o.o. je optužena kao odgovorna za povrede dužnosti pravne osobe, u vezi postupanja odgovornih osoba u toj pravnoj osobi. Svi okrivljenici brane se sa slobode.

SVE BEZ GRAĐEVINSKE DOZVOLE 

Kako je Dubrovački dnevnik prvi pisao, temeljni problem leži u tome što za projekt rekonstrukcije HE Dubrovnik nije ishođena građevinska dozvola. Sam projekt adaptacije hidroelektrane iz 2015. godine, prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, postoji, izrada projekta je uredno plaćena, no sam dokument nikada nije formaliziran jer se nije išlo u proceduru ishođenja građevinske dozvole. U prijevodu, radovi su se radili po projektu, ali bez potrebne građevinske dozvole. 

Kako je Dubrovački dnevnik prvi pisao, Inspektorat rada utvrdio je nepravilnosti u Hidroelektrani Dubrovnik u Platu, zbog čega su bile upućene i kaznene prijave. Nepravilnosti se, prije svega, odnose na materijal koji je ugrađen u strop i koji je lako zapaljiv. 

Prema nalazu inspekcije, a kako je tada pisao Dubrovački dnevnik, utvrđeno je kako je poslodavac ugradio 'valoviti poliester u roli'. U izjavi o svojstvima materijala stoji kako je riječ o zapaljivom i lako zapaljivom materijalu koji se kao takav nije mogao nalaziti u postrojenju. Inspekcija je u svom nalazu naglasila kako su time prekršene odredbe Zakona o zaštiti na radu te kako, slijedom toga, HEP nije osigurao to da su radna mjesta njihovih zaposlenika u svakom trenutku sigurna. Također, prema nalazu inspekcije, nije se osiguralo da se hidroelektrana koristi u skladu s pravilima zaštite na radu i propisima. Osim toga, inspekcija navodi kako se ugradnjom navedenog materijala ugrozio život radnika te njihovo zdravlje. 

Inače, požar je izbio u jutarnjim satima nakon čega se tragalo za radnicima koji su nakon opsežne potrage pronađeni mrtvi. Jedno tijelo pronađeno je istog dana oko 14 sati u odvodnom kanalu same hidroelektrane, a drugo navečer na obali mora u Cavtatu. Za trećim djelatnikom HE tragalo se do nedjelje 13. siječnja navečer, kada je njegovo tijelo locirano u pomoćnoj cijevi odvodnog kanala HE. Dio djelatnika Hidroelektrane se uspio spasiti uslijed požara, a Maškarić, Zvrko i Pozniak su ostali u postrojenju. Bježeći od vatre i gustog, crnog dima, odlučili su skočiti u odvodne kanale koji vode u more jer se čini kako u tom trenutku nijedan drugi izbor nisu imali. Nažalost, u odvodnim kanalima su izgubili svoje živote. 

Popularni Članci