'

Proširena istraga oko smokava na Jakljanu, riječka poduzetnica lažirala papire za zemljište u vlasništvu Dubrovačke biskupije?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu donio je odluku o proširenju istrage koja je otvorena protiv četiri okrivljenika i jednog trgovačkog društva zbog subvencijske prijevare i pranja novca, i to zbog sumnje u još jednu subvencijsku prijevaru koju su počinili jedna od okrivljenih osoba i još jedno trgovačko društvo, objavljeno je u priopćenju u srijedu.

Podsjetimo, u listopadu 2023. godine, EPPO u Zagrebu je pokrenuo istragu u vezi s dodjelom bespovratnih EU sredstava za poljoprivredu u vrijednosti od 2,5 milijuna eura. Riječka poduzetnica V.G. je za nasade smokvi na Jakljanu se javila na natječaj, a Agencija za plaćanja u poljoprivredi joj je isplatila 1,5 milijun eura premda su, prema procjeni vještaka, oni vrijedili tek nešto više od milijun kuna.

MALVERZACIJA 'TEŠKA' 1,5 MILIJUN EURA

Dakle, na teret joj se stavlja kako je umjesto spomenutog iznosa, u projekt uložila svega milijun kuna, a ostatak je stavila u špag te kako su sredstva dobivena temeljem lažiranja podataka. Ostalim osumnjičenicima na teret se stavlja kako su joj pomagali u toj namjeri te kako je počinjena malverzacija 'teška' 1,5 milijun eura.

Europski tužitelji su počeli provjeravati nasade na Jakljanu, nakon što je općinski vijećnik Općine Dubrovačko primorje Vlaho Mozara protiv poduzetnice podnio kaznenu prijavu. Upravo zahvaljujući tome, europski su tužitelji došli do sumnjivog projekta, a ključni je dokaz snimka zemljišta dronom koju su napravili.

MULJANJE S VLASNIŠTVOM

Međutim, sada je otkriveno da je ista riječka poduzetnica počinila još jednu subvencijsku prijevaru, i to podnošenjem lažne prijave za izravna plaćanja kroz Integrirani administrativni kontrolni sustav (IAKS) za mjere ruralnog razvoja, financirane iz EPFRR-a, u ime drugog trgovačkog društva.

Obzirom da je posjed poljoprivrednog zemljišta bio jedan od glavnih kriterija prihvatljivosti prijave, postoji sumnja da je, prije podnošenja prijave okrivljena osoba stvorila privid da ispunjava konkretan kriterij prihvatljivosti na način da je prijevarnim radnjama stekla zakup poljoprivrednog zemljišta velike površine u državnom vlasništvu. Nakon toga, u razdoblju između svibnja 2019. i srpnja 2021. godine, ta je okrivljena osoba podnijela Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju tri zahtjeva za plaćanje, koji su sadržavali neistinite podatke.

Agencija je na temelju prva dva zahtjeva isplatila 58.885,91 eura, dok je u trećem zahtjevu utvrdila nepravilnosti, zbog čega nije došlo do još jedne isplate u iznosu od 6.839,33 eura. Zbog toga je EPFRR pretrpio gubitak od 58.885,91 eura. U daljnjem tijeku istrage provest će se potrebne istražne radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti navodnih kaznenih djela.

Inače, već se pisalo kako je okrivljenica zemljište dobila od Dubrovačke biskupije na rok od 30 godina te kako je za njega plaćala oko dvije tisuće eura godišnje.

MOZARA: DRAGO MI JE ŠTO ISTRAGA NIJE STALA

Općinski vijećnik Općine Dubrovačko primorje i predstavnik Nezavisne liste mladih kazao je kako mu je drago što istraga nije stala.

Zadovoljstvo mi je što EEPO u suradnji s našom policijom detaljno češlja sve malverzacije povezane s osumnjičenicom i njenom tvrtkom Ševelj d.o.o.. Ponosan sam što je naša prijava, za koju se nisam nadao da će je itko uopće pročitati, završila na radnom stolu EPPO-a i rezultirala stvarnim suzbijanjem korupcije. Još nas čeka puno posla, još je puno sudionika koji su za sada prošli neokrznuti u ovom slučaju, pa tako i u našoj maloj općini. Ne sumnjam da je sve ovo dosad samo početak jedne velike sage, veselim se daljnjoj suradnji i s nestrpljenjem očekujem nove akcije EPPO!“, izjavio je Mozara za Dubrovački dnevnik koji je upozoravao i na navodne malverzacije spomenute poduzetnice s nasadima i u Općini Dubrovačko primorje.

Popularni Članci