test

Priveden i dubrovački SDP-ovac Ivan Tropan, gradski vijećnik i kandidat za gradonačelnika (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Nakon što je na ispitivanje kod državnog odvjetnika priveden poduzetnik Igor Tropan, priveden je i njegov sin Ivan Tropan.

Ivan Tropan bio je SDP-ov kandidat za dubrovačkog gradonačelnika na nedavno održanim lokalnim izborima. Tropan je naslijedio Jadrana Barača kojemu je u izbornoj utrci bilo namijenjeno mjesto kandidata za zamjenika gradonačelnika. No, Barač je u ožujku dao ostavku na dužnost predsjednika dubrovačkog SDP-a te povukao kandidaturu nakon što je bio pritvoren zbog prijetnji susjedu.

Tropani su inače vlasnici tvrtke za iznajmljivanje vozila,  a uhićeni su zbog sumnji da su počinili kazneno djelo u gospodarskom poslovanju. 

Iz policije su izvijestili zbog čega se terete. 

Zlouporabom potpora za očuvanje radnih mjesta sebi pribavili protupravnu imovinsku korist veću od 400 tisuća kuna

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem Službe kriminalističke policije ove policijske uprave utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 55-godišnji muškarac odnosno Igor Tropan  počinio kazneno djelo „Prijevara“ iz članka 236. stavka 2. Kaznenog zakona na štetu 17 osoba.

Naime, u vremenskom razdoblju od lipnja 2020. do lipnja 2021. godine, zaposlenicima svog trgovačkog društva sa sjedištem u Dubrovniku prikrio je činjenicu da im pripada pravo na naknadu plaće iz programa Vlade Republike Hrvatske namijenjenog očuvanju radnih mjesta tijekom trajanja krize uzrokovane pandemijom virusa COVID-19. Naime, zaposlenike je uvjerio kako te potpore pripadaju njegovom trgovačkom društvu te je od njih zahtijevao da mu vrate novčana sredstva nakon izvršene uplate  na njihove tekuće račune u banci ili je temeljem pribavljene punomoći osobno u banci podizao prethodno uplaćena sredstva i tako ih zadržavao za sebe osobno. 

U počinjenu kaznenog djela  55-godišnjaku je pomogao 32-godišnji muškarac, njegov sin Ivan Tropan, također zaposlenik navedenog trgovačkog društva, a kojeg se sumnjiči i za počinjenje kaznenog djela krivotvorenja isprave iz članka 278. stavka 1. Kaznenog zakona na način da je u lipnju 2020. godine izvornu svjedodžbu početnih kvalifikacija taxi vozača preinačio i sačinio dvije lažne svjedodžbe na imena dvoje zaposlenika koji tim kvalifikacijama nisu raspolagali.

Počinjenim kaznenim djelom prijevare svih 17 osoba oštećeno je za ukupan iznos od 419.478,41 kn, a za koji iznos je vlasnik trgovačkog društva sebi pribavio protupravnu imovinsku korist u istome iznosu.

Osumnjičeni su tijekom jučerašnjeg dana uhićeni te uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku ove policijske uprave.

Popularni Članci