POZNATI NOVI DETALJI Kod Posušja umrlo osam mladih, jedna osoba čudom izbjegla crni scenarij

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Mup RH
Četiri mladića i četiri djevojke u dobi od 18 do 20 godina preminuli su od posljedica gušenja u mjestu Tribistovo nedaleko od Posušja u novogodišnjoj noći, potvrdio je za medije ravnatelj policije Županije Zapadnohercegovačke Milan Galić.

Policijski službenici zajedno s dežurnim tužiteljem te županije obavili su očevid i druge istražne radnje.

Po Galićevim riječima, još se ne može sa sigurnošću tvrditi je li njihovu smrt izazvao agregat, prenosi Index.

Po neslužbenim navodima, djevojke i mladiće je najvjerojatnije ugušio plin iz agregata koji je napajao kuću električnom energijom.

Prvi su u kuću u Tribistovu ušli susjedi i u njoj zatekli osam beživotnih tijela. Ravnatelj Galić demantirao je da je bilo preživjelih osoba, kao što je ranije izvijestio dio medija.

Njihova tijela prebačena su u Mostar.

“Po nalogu dežurnog tužitelja proveden je očevid i sve predviđene radnje. Tijela su nakon toga upućena prema Mostaru“, rekao je za HINA-u ravnatelj policije MUP-a Županije Zapadnohercegovačke Milan Galić.

Obdukcija tijela četiri mladića i četiri djevojke koji su se u novogodišnjoj noći ugušili, najvjerojatnije od izgaranja plina, trebala bi biti završena u sljedeća dva dana. 

Šest osoba je iz mjesta Rakitna kod Posušja, a dvoje iz ove općine.

Policija je objavila inicijale mladih ljudi, a mediji su naveli da su preminuli Ivan Miličević, Stipe Romić, Mirela Rezo, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković, Marija Pavković i Stjepan Jukić.

U kući bila deveta osoba

U međuvremenu se saznaju novi detalji o ovoj tragediji, kakva se ne pamti.

Bili su na dočeku Nove godine u jednoj vikendici u mjestu Tribistovo kod Posušja, a s njima su vršnjaci i rodbina komunicirali sve do 4 sata ujutro.

Nakon što su se prestali javljati na telefonske pozive i poruke, susjed je provalio u objekt i zatekao osam nepomičnih tijela.

Klix saznaje, pozivajući se na mještane upoznate sa situacijom, da je u kući bila i deveta osoba. Riječ je o mladiću koji je nekoliko sati nakon ponoći otišao s proslave Nove godine jer je rano ujutro morao ići na posao na skijalištu Blidinje. Mladić navodno radi na Blidinju u jednom ugostiteljskom objektu.

Njega je navodno odvezao jedan od mladića koji se potom vratio u kuću u kojoj je preminuo.

Tijela mladića i djevojaka otkrili su mladići i djevojke iz susjedne kuće.

"U susjednoj vikendici bile su također mlađe osobe koje su čekale Novu godinu. Oni su prvi primijetili da nitko nije izašao iz vikendice koja se nalazila u blizini. Nakon toga su pokušali ući u vikendicu, ali vrata su bila zaključana. Jedan od njih je ušao i u prizemlju zatekao osam osoba u besvjesnom stanju, nakon čega je pozvao policiju", izjavio je komesar MUP-a ZHK Milan Galić.

Navodno je mladić u kuću ušao tako što je razbio prozor. Inače, riječ je o kući koja je na prilično nepristupačnom terenu, oko dva kilometra prema brdu od glavne ceste.

Policija i hitna služba brzo su stigle na lice mjesta, no mogli su samo konstatirati njihovu smrt.

Proglašena trodnevna žalost

Nakon vijesti o smrti osam mladih osoba održana je izvanredna telefonska sjednica Vijeća ministara BiH o proglašenju Dana žalosti.

Kako saznaje Klix.ba, državni ministri su jednoglasno donijeli odluku o proglašenju Dana žalosti 2. siječnja zbog smrti četiri djevojke i četiri mladića u novogodišnjoj noći.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama institucija BiH.

Također, u Posušju su već danas zatvoreni svi ugostiteljski objekti. Na kružnom toku u Posušju, kod skretanja za Tribistovo, na plakatu je simbolično upaljeno osam svijeća, čime je odana počast preminulima, a zastave su spuštene na pola koplja.

Izrazi sućuti stižu iz svih krajeva BiH, ali i iz regije među kojima su premijer Plenković i predsjednik Milanović.

Popularni Članci